MedWatch

Zika kan måske angribe hjerneceller hos voksne

Faren for, hvad den berygtede zika-virus kan udrette af skader, er muligvis blevet større. I forsøg med virussen, har en gruppe forskere i hvert fald opdaget, at den måske også kan skade voksnes hjerneceller, ikke kun fostres.

Foto: Andre Penner/AP/POLFOTO

Zika-virusset er muligvis farligere end hidtil troet.

Amerikanske forskere har i forsøg med mus påvist, at den myggebårne zikainfektion potentielt kan gøre skade på voksne personers hjerneceller.

Det fremgår af en artikel torsdag i det videnskabelige tidsskrift Cell Stem Cell.

I forvejen er det kendt, at zika kan være en alvorlig trussel mod fostre.

Det er første gang, at forskere kigger nærmere på, om zika kan skade hjerneceller i voksne mus og ikke kun musefostre.

Forskerne understreger, at resultaterne skal tages med et forbehold. Og muligvis er der ingen sammenhæng mellem forsøgene med mus og virussets påvirkning af menneskers hjernefunktion.

Derfor er der behov for mere forskning. Det siger dr. Joseph Gleeson, ekspert i hjernesygdomme ved The Rockefeller University i New York.

"Det er en potentiel konsekvens (af virusset, red.), som vi er nødt til at undersøge," siger Gleeson, der er forskningsleder på forsøget.

Forskere har tidligere fundet ud af, at zika kan give skader på hjerneceller hos fostre. Adskillige spædbørn, hvis mødre under graviditeten blev smittet med zika, er kommet til verden med alvorlige fødselsdefekter.

USA's sundhedsmyndigheder har på grund af de mange tilfælde fastslået, at zika hos gravide kan forårsage mikrokefali. En misdannelse i form af unormalt små hoveder og kranier hos nyfødte.

Infektionen overføres primært af myg. Men der er også tilfælde, hvor smitten er sket via seksuel kontakt.

Zika har spredt sig hurtigt i særligt Sydamerika. Men også i USA er der tilfælde af lokal smitte. Blandt andet har et nabolag ved storbyen Miami registreret en række zika-tilfælde.

En anonym embedsmand siger torsdag til The New York Times, at myndighederne også overvejer at advare gravide mod at rejse til det populære turistområde Miami Beach, fordi flere personer her er blevet smittet med zika.

 USA afsætter en halv milliard kroner til kampen mod Zika

 USA tester Zika-vaccine i mennesker

 Sanofi laver Zika-aftale med Pentagon 

Mere fra MedWatch

Zealand Pharma-topchef: "En meget travl tid for os"

Der er tralvt hos Zealand Pharma, som i næste måned står over for den vigtige lancering af blodsukkermidlet Zegalogue i USA. Ifølge topchef Emmanuel Dulac er biotekselskabet godt i gang med at levere på dets plan for lanceringen, ligesom han venter at kunne melde nyt ud om forventningerne til glepaglutid i andet kvartal.

Den frivillige ordning med suspenderede vacciner vakler

Ordningen, der skal gøre det muligt for danskerne frivilligt at vælge at lade sig vaccinere med en vaccine fra Astrazeneca eller Johnson & Johnson, vakler. Hvis en vejledning fra Sundhedsstyrelsen bliver ført ud i livet, kan ordningen blive for kompliceret at gennemføre, er vurderingen. Og er den overhovedet en god idé?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier