MedWatch

Gravide kvinder har taget Sanofi-middel trods risiko for fosterskader

Mere end 10.000 gravide franske kvinder har over en syvårig periode taget et epilepsimiddel fra Sanofi, selvom der var kendt risiko for misdannelser på fostre.

Foto: Jacques Brinon/AP/Ritzau

Franske Sanofi er kommet i modvind i hjemlandet. Det viser sig nemlig, at mere end 10.000 gravide kvinder i landet har brug selskabet epilepsimiddel Dekapine i perioden 2007 til 2014, selvom brugen medførte en risiko for misdannelse på fostrene.

Det viser en ny fransk undersøgelse ifølge Reuters, der har oplysningerne fra det franske satiriske medie Le Canard Enchaine. Men der er altså ikke tale om en spøg, har det franske sundhedsministerium bekræftet.

Det franske medie anklager desuden sundhedsministeriet for at have forsinket offentliggørelsen af undersøgelsen, men det afvises af ministeriet, som siger, at første del af studiet ville være blevet offentliggjort den 24. august. Ministeriet hævder i øvrigt, at resten af studiet og en dertilhørende handlingsplan vil blive præsenteret i september.

Har sit på det rene

Hos Sanofi ønsker man ikke at kommentere indholdet af undersøgelsen, men en talskvinde siger til Reuters, at selskabet i 1980'erne blev opmærksom på, at Dekapine kunne misdanne fostre - og at det er blevet beskrevet i midlets dokumentation. Hun tilføjer desuden, at man siden 2003 har kendt til risikoen for neurologiske skader på fostre, og at det er blevet kommunikeret til sundhedsmyndighederne, som i 2006 opdaterede midlets dokumentation.

Sanofi mener dermed at have sit på det rene og peger i den forbindelse på, at ændringer i midlets dokumentation skal godkendes af sundhedsmyndighederne.

Den offentlige franske inspektionsvirksomhed Inspection Génerale des Affaires Sociale (IGAS) kritiserede i februar de franske myndigheder for langsom respons - og på samme tid også Sanofi i forbindelse med de risici, der er forbundet med Dekapine for gravide kvinder.

Ifølge IGAS blev 425 til 450 babyer i perioden 2006 til 2014 enten dødfødte eller født med misdannelser som følge af mødrenes brug af Dekapine.

I oktober 2015 igangsatte en fransk anklager en undersøgelse af både godkendelsen og markedsføringen af midlet.

Sygekasse sletter Sanofis Lantus fra tilskudsliste

Sanofis gigthåb nærmer sig Europa

Sanofi fastholder forventningerne trods lavere diabetessalg

Sanofi kigger mod flere opkøb på kræftområdet

Forsiden lige nu

Storbank ser lys fremtid for Coloplast

Medicokoncernen Coloplast har fået genskabt markedets optimisme omkring virksomheden, men der er langt mere at komme efter, vurderer den norske storbank DNB.

Lars Rebien breder Novo-fondens milliarder ud: "Det er vores mandat"

Under Lars Rebien Sørensens formandskab vil Novo Nordisk Fonden favne bredere end hidtil. Datalogi, it, bred naturvidenskab, sociale formål, humanitære formål og bæredygtige fødevarer bliver større indsatsområder. Det sker ud fra en overordnet devise om at forbedre sundheden i Danmark.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier