MedWatch

Europæisk salg udløser trecifret millionbeløb til Genmab

Genmabs partner Janssen har nu fået gang i det kommercielle salg af partnernes kræftlægemiddel Darzalex i Europa, og det udløser en markant milepælsbetaling til den danske biotekvirksomhed.

Kun en uge efter, godkendelsen fra de europæiske myndigheder kom i hus, har Janssen formået at registrere det første kommercielle salg af kræftmidlet Darzalex.

Den milepæl udløser en betaling på 30 mio. dollars (200 mio. kr.) til danske Genmab, som man har udviklet midlet sammen med. Det oplyser Genmab i en fondsbørsmeddelelse mandag eftermiddag.

"Vi er fortsat imponeret over den høje hastighed, hvormed vores samarbejdspartner Janssen har kunnet udvikle og lancere Darzalex i Europa,” udtaler Genmab-topchef Jan van de Winkel i meddelelsen.

Selskabet oplyser, at milepælsbetalingen var indeholdt i Genmabs tidligere udmeldte resultatforventninger til 2016.

Større potentiale i USA

Udvalget for Hummanmedicinske Lægemidler, CHMP i den europæiske lægemiddelmyndighed, EMA, gav Genmabs lægemiddel Darzalex mod myelomatose, altså knoglemarvskræft, en positiv udtalelse i april, og den 23. maj fik midlet så allerede det endelige stempel til markedsføringtilladelse fra EU-Kommissionen.

Og kun en uge senere kan man altså melde om det første salg i Europa.

Darzalex er også godkendt på det amerikanske marked, hvor salget og potentialet ifølge Sydbank-analytiker er markant større.

"Det er også værd at bemærke, at det europæiske marked er lidt mere komplekst. Genmab har fået denne godkendelse, men uden at forhandle pristilskudsforhold med de enkelte medlemslande i EU, og det er noget, der godt kan tage noget tid. Så det tager længere tid at få rullet ud i Europa end i USA," siger Søren Løntoft Hansen og peger på, at der dog er stort potentiale i blandt andet det tyske marked," som analytikeren sagde til Ritzau Finans i forbindelse med den europæiske godkendelse i sidste uge.

Også det britiske, spanske og italienske marked rummer potentiale, lyder det ifølge analytikeren.

I første kvartal af 2016 har lægemidlet mod knoglemarvskræft indbragt Genmab 83 mio. kr. i royalties efter, at partneren Janssen har solgt produktet i USA for 101,9 mio. dollars.

En lang række analytikere spår, at midlet kommer til at sælge for et pænt stykke over 30 mia. kr. om året, når det går hedest for sig.

 Salget af Genmabs kræfthåb dykker

 Hurtig europæisk godkendelse til Genmab

 Genmab-chef: Darzalex skal danne grundlag for næste guldæg

 Genmab-direktør: Darzalex-data er de bedste nogensinde

 Genmabs guldæg glimter på ny 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier