MedWatch

Første middel mod psykose ved Parkinsons godkendt i USA

FDA skrev historie i fredags, da de godkendte amerikanske Acadia Pharmaceuticals middel mod pyskose hos Parkinsons sygdom. Midlet bliver dyrt, men alternativerne indebærer sikkerhedsrisici.

Foto: Polfoto

Nu er der håb forude for de ca. 40 pct. af alle patienter med Parkinsons sygdom, der oplever psykoser i form af hallucinationer og vrangforestillinger.

Det skriver Reuters.

Amerikanske Acadia Pharmceuticals har nemlig fået grønt lys fra FDA til at markedsføre sit lægemiddel, Nuplazid, mod psykoser hos patienter med Parkinsons sygdom.

Det er førstre gang, at der kommer et lægemiddel på markedet specifikt rettet mod denne lidelse.

Indtil nu har man behandlet tilstanden med off-label antipsykotiske lægemidler, som er målrettet overproduktion af dopamin i hjernen, men de er mindre effektive og har bivirkninger i form af for eksempel depression, uro og angst.

Nuplazid menes at være sikrere, fordi det ikke påvirker dopaminproduktionen, men i stedet retter sig mod en receptor, som er forbundet med neuropsykiatriske forstyrrelser.

FDA har dog bedt Acadia sætte en advarsel på medicinpakkerne, om at der er forhøjet dødsrisiko ved brug af midlet os ældre mennesker.

Nuplazid forventes at komme til at koste 13.500 dollars om året per patient, altså lidt over 88.000 kr. Dermed bliver det et af de dyreste antipsykotiske midler på markedet, men analytiker Paul Matteis fra den amerikanske investeringsbank Leerink Partners, vurderer, at forsikringskasserne ikke vil forsøge at få patienterne til at bruge de billigere off-label midler i særlig stor stil, fordi de er forbundet med stor sikkerhedsrisiko at bruge.

Lægemidlet forventes at sælge for mere end 1 mia. dollars i 2021 ifølge analytikeren.

Han mener ikke, at advarslen på pakningen vil få indflydelse på salget, da det er almindeligt, at den type lægemidler har den slags advarsler.

Omkring 50.000 amerikanere diagnosticeres hvert år med Parkinsons sygdom og cirka 1 mio. amerikanere lider af sygdommen, viser data fra National Institutes of Health.

Acadias aktie steg med cirka 87 procent inden markedet lukkede i fredags, efter FDA kom med sin markedsføringsgodkendelse.

FDA-panel bakker op om psykosekandidat til Parkison-patienter 

Medicinalselskab mister topchef og udsætter ansøgning 

FDA accepterer ansøgning for Parkinsons-middel før tid 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier