MedWatch

Spildt kræftmedicin koster amerikanere milliarder hvert år

Medicinalvirksomhederne tjener styrtende på at sælge kræftmedicin i større og større doser med det resultat, at mere og mere ender i skraldespanden, fordi det ikke kan genbruges.

Det skyldes ikke kun en opskruning af priserne, at medicinudgifterne stiger i USA.

Store glas med alt for meget medicin giver også et stort spild og bidrager dermed til de økonomiske udgifter.

Det skriver New York Times, der citerer en ny rapport fra Memorial Sloan Kettering's Center for Health Policy and Outcomes. Rapporten er blevet offentliggjort i BMJ – det tidligere British Medical Journal – og her har forskere kigget på spildet fra de tyve mest sælgende kræftmidler i USA.

Konklusionen er, at sundhedsforsikringsselskaber betaler 1,8 mia. dollars om året, altså over 12 mia. kroner, for medicin, der bare smides ud.

Det skyldes, at kræftmedicinen doseres til patienterne i forhold til deres vægt, og som regel er der alt for meget i hætteglassene og resterne kan ikke genbruges, men ryger direkte i skraldespanden.

"Medicinalselskaber laver milliarder på det her i stilhed ved at tvinge små gamle damer til at købe nok medicin til at behandle en rugbyspiller, og tilsyneladende er det fuldstændigt undsluppet myndighedernes opmærksomhed. Hvis vi nogensinde skal begynde at spare penge i sundhedsvæsenet, så er dette et oplagt sted at starte,” siger Peter Bach, der er direktør for Memorial Sloan Kettering Center for Health Policy og Outcomes og medforfatter på rapporten.

Anderledes i Europa

Forskerne påpeger i rapporten, at medicinalselskaberne sælger medicinen i mindre glas i udlandet.

For eksempel sælger Teva deres Velcade mod knoglemarvskræft i glas med 1 mg og 3,5 mg i Storbritannien, mens det kun er muligt at få 3,5 mg i USA. Omkring 30 procent af det, der bliver solgt af lægemidlet i USA, ryger direkte i skraldespanden, hævder forskerne. Det svarer til 130 mio. dollars, altså næsten 900 mio. kr.

I modsætning til Velcade sælger Teva leukæmimidlet Treanda i størrelser af 25, 45, 100 og 180 mg, så man kan kombinere pakningerne og ramme den rigtige dosis i forhold til patientens vægt. Her mener forskerne, at kun 1 pct. af lægemidlet går til spilde.

Forskerne har også kigget på Mercks Keytruda mod lungekræft. I starten blev pulveret solgt i hætteglas med 50 mg., men nu er Merck gået over til kun at sælge 100 mg ad gangen, hvilket betyder, at mere bliver smidt ud. Det vil give Merck en ekstra fortjeneste på 1,2 mia. dollars – lidt over 8 mia. kr. - over fem år, har forskerne regnet ud.

De foreslår, at myndighederne skal kræve, at medicinalselskaberne producerer flere størrelser af deres præparater for at mindske spildet og spare penge. Alternativt kan medicinalfirmaerne selv bestemme størrelsen på deres glas, men til gengæld refundere penge for ubrugt medicin.

 GSK-chef: Dagene med uhæmmet prisfastsættelse er forbi 

 Obama vil sænke priserne på medicin

 Sundhedsudgifter bliver markant del af amerikansk valgkamp 

 

 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier