MedWatch

J&J satser på stamceller til diabeteskur

Johnson & Johnson fusionerer nu egen teknologi med et biotekselskab, man arbejder sammen med, for at kunne øge sit sats på en stamcellebaseret kur til diabetes.

Amerikanske Johnson & Johnson har valgt at gå en lidt anderledes vej i selskabets ats på en stamcellebaseret kur til diabetes. Tilbage i sommeren 2014 investerede giganten 20 mio. dollars i det amerikanske biotekselskab ViaCyte for at få en option til på sigt at kunne overtage dennes førende kandidat, VC-01, ligesom den var på vej ind i klinikken.

VC-01 er en implanterbar stamcelleterapi til behandling, jå måske endda på sigt en kur til, diabetes. Biotekselskabet oplyser nu ifølge FierceBiotech, at de har indsamlet positive foreløbige resultater fra et lille sæt af patienter behandlet med VC-01 i et fase 1-studie, men det er naturligvis stadig tidligt i udviklingsprocessen.

I stedet for at udnytte sin option har J&J i stedet valgt at overdrage sit eget interne sats på stamcellebehandling af diabetes, i form af en division ved navn BetaLogics, til ViaCyte, som forbliver et uafhængigt selskab uden for J&J. Handlen giver ViaCyte J&J's 145 patenter på området, sammen med rettigheder til en andre 565, der er under behandling.

"Vi havde brug for at afdække vores indsats for at sikre, at vi ville være de førende på dette område. Det er klart, at ViaCyte har trukket foran," siger Diego Miralles, J&J's globale chef for innovation i San Diego, til FierceBiotech.

Også Novo Nordisk opererer i dette forskningsmæssigt meget tidlige stadie omkring stamcellebehandling. Det berettede selskabet senest om i dets årsberetning fra 2014, der blev frigivet for et år siden.

”I mange år har vi arbejdet på at finde en metode, som kan omdanne embryonale stamceller til betaceller, der så potentielt kan transplanteres ind i en diabetiker og dermed erstatte de ødelagte betaceller,” forklarede Senior Specialist Ole Dragsbæk Madsen fra Novo Nordisk heri og fortsatte:

”Hvis vi kunne få disse til at arbejde i kroppen i længere tid, ville der faktisk være tale om en kur. Vi håber på, at vi en dag kan producere en teoretisk set ubegrænset mængde betaceller fra en stamcellelinje. Men processen er ekstremt kompliceret."

J&J's globale jagt efter nye lægemidler udløser aftaler

Stamceller centrale i Novos jagt på den hellige gral

Insulin-gennembrud åbner op for ny diabetesbehandling

Janssen indgår diabetesaftale med koreansk selskab

Forsiden lige nu

Dansk biotekboss rejser 91 mio til at udfordre Novo Nordisk

Et amerikansk biotekselskab, som er grundlagt af en dansk molekylærbiolog, har rejst 91 mio. kr. til at fremme programmer inden for diabetes, fedme og fedtlever, herunder et "transformativt" diabeteslægemiddel rettet mod biologiske mål, som Novo Nordisk også arbejder med.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier