MedWatch

Analytiker: Første kvartal tegner også lovende for ALK

ALK-Abelló kan se frem til en god start på 2016. Det vurderer senioranalytiker i Jyske Bank Frank Hørning Andersen efter at have set nærmere på onsdagens opjustering fra selskabet.

Foto: ALK, PR

Det danske allergivaccineselskab solgte en del mere end forudset i slutningen af 2015, fordi konkurrenten Stallergenes Greer havde problemer med indkøring af et nyt it-system, hvilket resulterede i driftsmæssige forstyrrelser og nogle forkerte produktleverancer.

Det fik i starten af december de franske myndigheder til at udstede et pålæg til Stallergenes Greer om midlertidigt at indstille produktion og distribution fra Stallergenes' eneste fabrik i Antony i Frankrig.

Og i konkurrentens fravær har ALK-Abelló taget markedsandele. Det er tilfældet, både når det kommer til selskabets tabletter, men også på patient-individuelle produkter, hvor patienter får tilpasset individuel behandling, som der er praksis for i Frankrig.

Stærk opjustering

Det ekstra arbejde i Frankrig, hvor Stallergenes stadig ikke er oppe at køre, fik onsdag ALK til at varsle en omsætning på 2,57 mia. kr. i 2015 mod tidligere ventet cirka 2,5 mia. kr. Desuden løftes forventningerne til driftsresultatet (EBITDA) før særlige poster, som nu ventes at ramme cirka 450 mio. kr. mod tidligere ventet 400 mio. kr.

"Det er en stærk opjustering. Vi fik meddelelsen vedrørende Stallergenes i december, og ALK siger, at de kunne se en stærkere efterspørgsel fra starten af november, så de har haft i omegnen af to måneder til at skabe den her opjustering," siger senioranalytiker i Jyske Bank Frank Hørning Andersen til Ritzau Finans.

Han har ud over at løfte sine estimater for 2015, så de afspejler ALK's nye tal, også løftet estimaterne for 2016 en anelse.

"Det, der er det store puslespil, er at kigge ind i 2016 og afgøre, hvor meget det her kommer til at spille ind. For vi ved jo, at Stallergenes formentlig kommer tilbage på et eller tidspunkt. Men jeg vil tro, at Stallergenes har pistolen så meget for panden, at det gør alt, hvad det kan, så det engang i første kvartal kan begynde at producere vaccinerne igen," siger Frank Hørning Andersen.

Sæsonafhængigt

Dermed har ALK dog også udsigt til et stærkt første kvartal. Jyske Bank-analytikeren har hævet sine salgsforventninger til første kvartal med nogenlunde samme beløb, som ALK slog sine egne forventninger med på grund af det stærke salg i slutningen af 2015.

"Det her handler også om sæson, så man skal nok passe på med at ekstrapolere og sige, at hvis det er sådan, at Stallergenes forsinkes, så får ALK 35 mio. kr. for hver måned, de forsinkes. Men det er rigtigt svært at sige. Jeg har for hele første kvartal estimeret, at ALK vil kunne gøre det samme, som de kunne i de to sidste måneder af 2015. Så jeg forventer implicit, at vi kommer til at se knap så kraftig vækst, som tilfældet var i de to måneder".

Udsigt til street fight

Når det kommer til resten af 2016 forudser Jyske Bank-analytikeren også en mulig effekt - hvor meget er dog svært at sige. ALK har hyret 80 produktionsfolk med henblik på at kunne fordoble produktionen af de dråbebaserede allergivacciner, så ALK lægger selv op til, at det fremover skal servicere flere kunder.

"Det bliver lidt en "street fight" og et spørgsmål om, hvem man (læger og patienter, red.) vil bruge, givet at man kender til de udfordringer, Stallergenes har haft. Vi ved, at ALK vil fordoble produktionen. Det er jo også et signal om, at man tror, at det her er noget, som man vil have et højere niveau på, også gående ind i den resterende del af 2016," siger Frank Hørning Andersen.

Han har løftet sine estimater for 2016 en anelse og hævet sit kursmål for aktien til 1000 kr. fra 900 kr. Anbefalingen er stadig "køb".

Analytiker: ALK står til længerevarende salgsboost

ALK stiger pænt i rødt marked efter opjustering

ALK stiger pænt i rødt marked efter opjustering

ALK stiger pænt i rødt marked efter opjustering

Forsiden lige nu

Græske politikere skal undersøges i Novartis-sag

Det græske parlament har besluttet at nedsætte et særligt udvalg, der skal undersøge politikernes rolle i den påståede Novartis-skandale. Novartis’ græske direktør betvivler, at den overhovedet har fundet sted.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier