MedWatch

Medicinalsektoren satte sig på børstoppen i 2015

Tre life science-virksomheder ligger på top fem over de mest stigende danske aktier i år. Sektoren sætter sig på både sølv og bronze-medaljen.

aktier indeks tavle kursfald stigning
Foto: Richard Drew

I den absolutte top af Københavns fondsbørs i 2015 har der været penge i medicinalsektoren. Den står inden sidste handelsdag for tre af de fem mest stigende danske aktier i årets løb, nemlig Chemometec, Genmab og Bioporto.

Allerøverst er det dog møbelkæden Boconcept, der har slået konkurrenterne med flere længder. Hele 532,9 pct. er Herning-virksomheden steget år til dato, og det kan ingen andre danske aktier matche.

Effekterne af selskabets gennemgribende plan for optimering af forretningen har for alvor slået igennem i årets regnskaber, og for nylig opjusterede Boconcept ikke blot forventningerne til indeværende regnskabsår, men også til det kommende regnskabsår.

Selskabets topchef, Torben Paulin, er da også ganske godt tilfreds med året, der er gået.

"Vi har nået vores mål og endda hurtigere, end vi havde turdet håbe på og regnet med. Så på den måde har 2015 da været et ret unikt og fantastisk år," fastslår Torben Paulin over for Ritzau Finans.

Sølvmedaljen

Chemometec er også steget med raketfart, og det skyldes blandt andet, at investorerne har fået øjnene op for en støt fremgang i såvel omsætning som indtjening hos Allerød-virksomheden, kvartal efter kvartal.

Fremgangen i resultaterne er også kommet hurtigere, end selskabet selv havde turdet håbe på, og fem gange på kort tid har selskabet opjusteret forventningerne, inklusive opjusteringen i forbindelse med regnskabet for første kvartal 2014/15, der blev offentliggjort i november 2014.

Chemometec, der fra hovedsædet i Allerød udvikler, producerer og sælger analyseudstyr til tælling og analyse af celler i forskellige væsker, er steget 446,6 pct. på børsen.

Bronzepladsen

Bioporto snupper årets bronzeplads. Selskabet har hentet meget af det tabte fra rædselsåret 2013 tilbage. Aktien er steget 189,4 pct. i år til trods for, at der stadig er underskud hos biotekselskabet. Til gengæld er arbejdet med at få selskabets hovedprodukt, NGAL-testen, på markedet i USA undervejs, og det fæstner investorerne deres lid til.

Mols Linien sejler ind på fjerdepladsen. Rederiet nåede at opjustere forventningerne tre gange i årets løb, men det største fokus kom i forbindelse med kapitalfonden Polaris' købstilbud i juli.

Fonden fik konkurrence fra aarhusianske Lind Invest, men det blev alligevel Polaris, der fik kontrol over selskabet og planlægger at fjerne Mols-Linien fra børsen. Virakken har medført en kursstigning på 160,6 pct. til kurs 61,5, selv om købstilbuddet blev gennemført til 44 kr. per aktie.

Den stærke femmer

Femkløveret rundes af med Genmab, der var årets topscorer i C20 Cap og klemmer sig med i top fem med en årsstigning på 156,5 pct.

Succesen skyldes langt overvejende kræftmidlet Darzalex, som qua sine gode effekt i patienter med knoglemarvskræft spås en lovende kommerciel fremtid. Analytikere havde allerede færten af, at noget stort var under opsejling i 2014, hvor Genmab også var et af de bedste bekendtskaber på aktiemarkedet og steg 70 pct.

Data fra fase 2-studiet Sirius, offentliggjort i februar, forstærkede blot indtrykket af, at Darzalex kan blive rigtigt stort. Siden er der offentliggjort endnu flere positive data, og så har Genmabs partner Janssen ikke mindst fået godkendt Darzalex til markedsføring i USA.

"Jeg tror, at en af de ting, som markedet ikke vidste ved indgangen til 2015, var, hvor stærk og engageret Janssen ville være som partner," siger Genmab-analytiker i ABG Sundal Collier, Andrew Carlsen, til Ritzau Finans.

Life science-handler bag nyt rekordår for M&A

Chemometec blandt børsens bedste i 2015

Nordea: Dem tror vi på i 2016

Forsiden lige nu

Danmarks største venturefond: Sådan investerer vi i life science

Novo Seeds kaster hvert år hundredevis af millioner efter lovende unge startups og iværksættere inden for life science. Men hvad skal der til for at komme i fondens søgelys, hvordan foregår samarbejdet, og hvad er kriterierne for succes? Partner i fonden, Stephan Christgau, løfter her en del af sløret.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier