MedWatch

Følgevirkningerne af prisforhøjelser på kopimedicin belyses i Senatet

I det amerikanske senat bliver der nu sat lup på, hvad det har betydet, at flere virksomheder har hævet priserne på generika markant.

Foto: Craig Ruttle/AP/Polfoto/Arkiv

Den første høring i en række om følgevirkningerne på de massive prisstigninger nogle virksomheder har sat på kopimedicin, blev holdt i nat dansk tid i det amerikanske senat, skriver Bloomberg Business.

”Det var aldrig forventet, at virksomheder skulle erhverve ikke-patenterede lægemidler og så hæve priserne til enorme højder,” lød det som indledning til høringen fra republikaneren Susan Collins, der sammen med den demokratiske senator Claire McCaskill leder komiteen bag høringen.

Ledere fra medicinalindustrien skal ikke deltage, selvom flere selskaber er blevet bedt om at udlevere dokumenter til brug ved høringerne.

Ved høringen blev en skrevet erklæring fra Gerard Anderson, direktør for center for økonomi og ledelse ved Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health blandt andet læst op med en historie om en patient, hvis hjerneinfektion blev holdt i skak med midlet Daraprim. Men da prisen på Daraprim blev hævet markant havde vedkommende ikke længere råd til behandlingen med det resultat, at infektionen blussede op.

Toppen af isbjerget

Det var netop prisen på Daraprim, der i august blev hævet fra 13,5 dollar for en tablet til 750 dollars af Turing Pharmaceuticals med adm. Direktør Martin Shrkreli i spidsen, som for alvor vendte de kritiske blikke mod medicinpriserne i USA.

”Jeg bemærkede i dagens avis, at der er tale om den samme person, som syntes, det var en fantastisk idé at betale millioner af dollars for det eneste eksisterende album med Wu-Tang Clan,” sagde Claire McCaskill ved høringen med henvisning til, at det netop er kommet frem via Bloomberg Businessweek, at Martin Shrkreli tidligere på året betalte 2 mio. dollars for den eneste kopi af et album med den ikoniske rapgruppe.

Men selvom Shkreli er en af industriens p.t. mest kritiserede mænd, sagde Gerard Anderson, at eksemplet med Turings prisforhøjelse på flere tusind procent kun er toppen af isbjerget. ”Mange andre generiske virksomheder gør det samme,” lød det fra Anderson.

”Det her er et svigt på markedet, og når der er et svigt på markedet, har regeringen en rolle i forhold til at håndtere det,” sagde Claire McCaskill.

Mere fra MedWatch

ALK skifter topchef i Nordamerika

ALK’s amerikanske topchef, Jorge Alderete, har sagt sin stilling op efter næsten 23 år i selskabet. Som afløser har allergikoncernen udpeget en mand fra egne rækker.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier