MedWatch

Pfizer-opkøb af Allergan kan skabe to selskaber

Pfizer vil gerne købe Allergan, men spørgsmålet er, hvad der sker, hvis det bliver en realitet.

Foto: Colourbox

Først var de to selskaber, så blev de til et, og så endte de alligevel som to selskaber. Det lyder underligt, men det er bestemt ikke et urealistisk scenarie, hvis man skal tro Andy Summers, der er porteføljemanager i Janus Capital.

"Det vil i virkeligheden være skabelsen af to selskaber, ikke et stort 350 mia. dollars-Pfizer," siger han til Reuters i forbindelse med, at de to selskaber for nylig meddelte markedet, at de talte sammen.

Ender det med, at Pfizer får held med at købe Allergan og gør alvor af rygterne om en efterfølgende opsplitning, så er det forventningen, at der vil blive skabt et selskab innovationsselskab og et generisk selskab.

Kan spare i skat

En af hovedårsagerne til, at Pfizer gerne vil købe Allergan, er, at sidstnævnte har hovedsæde i Irland. Gennemføres opkøbet vil det betyde, at Pfizer fremadrettet vil kunne slippe med en væsentligt lavere skattebetaling. Noget, som selskabets topchef selv har ytret sig om offentligt ved gentagne lejligheder.

Pfizer, som har hovedsæde i USA, har en markedsværdi på knap 220 milliarder dollar. Det irsk-baserede Allergans værdi ligger i omegnen af 113 milliarder dollar. I danske kroner svarer det til henholdsvis 1480 milliarder og 760 milliarder.

Allergan slog i marts pjalterne sammen med Actavis og beholdt førstnævntes navn.

Hvis Pfizer får fingrene i Allergan, vil de to ifølge Ritzau Finans skabe det største medicinalselskab i verden og dermed overgå den nuværende nummer et, Johnson & Johnson. Forudsat, at det nye selskab altså ikke splittes op.

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier