MedWatch

Novo Nordisk retter igen bredside mod regeringens spareplaner

Forskningsdirektøren for Novo Nordisk advarer nu decideret regeringen om, at de nuværende spareplaner kan betyde et delvist exit fra Danmark. Ministre griber handsken.

Foto: Polfoto Martin Lehmann

Regeringens planer om at spare over en milliard kroner næste år på bevillingerne til universiteternes forskning får nu medicinalvirksomheden Novo Nordisk til at advare regeringen om konsekvenserne.

Sammen med Dansk Erhverv kritiserer Novo Nordisk i et debatindlæg i Berlingske onsdag regeringen for spareplanerne.

"I Novo Nordisk finder vi to tredjedele af vores kolleger fra de store universiteter i hovedstadsregionen. Hvis værdikæden med offentlig forskning og uddannelse af høj kvalitet ikke er intakt, bliver det fremover svært for mig at retfærdiggøre over min ledelse og bestyrelse, at Danmark er det rigtige sted at placere hovedparten af vores forskning," uddyber Mads Krogsgaard Thomsen, forskningsdirektør i Novo Nordisk, over for Berlingske.

Anden advarsel

Af regeringens udspil til en kommende finanslov fremgår det, at bevillingerne til den offentlige forskning næste år skal skæres med 1,4 mia. kr. svarende til 8,5 pct.

Det er anden gang på kort tid, at Novo Nordisk langer ud efter Venstre-regeringen. I september kritiserede selskabet regeringens planer om at spare 3,3 mia. kr. med den såkaldte grønthøstermetode på landets universiteter og handelshøjskoler.

Dengang sagde uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V), at også Novo Nordisk måtte vise samfundssind i sparetider.

Vanskeligt at finde et andet land

Denne gang siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), at regeringen med finansloven har tænkt sig at forbedre rammevilkårene for danske virksomheder.

"Det er jo ikke fordi, at erhvervslivet ikke bliver prioriteret. Derfor er jeg også ked af, hvis der i det her ligger en skjult trussel om, at man vil lukke ned for investeringer i Danmark. Det håber jeg ikke, bliver tilfældet," siger Troels Lund Poulsen til Berlingske.

Hans ministerkollega, uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V), går skridtet videre og sender sin egen form for advarsel til Novo.

"Jeg synes, man skal have proportionerne på plads. Det bliver jo vanskeligt for Novo at finde et andet land, der ligger lige så højt som Danmark, når det kommer til investeringer i den offentlige forskning. Det er jo ikke sådan, at vi bliver et u-land, fordi vi laver den her besparelse. Men forskning er ikke den eneste måde, man fremtidssikrer et samfund. Derfor synes jeg, at det er at gå vidt i kritikken," siger han til Berlingske.

Regeringens spareplaner på uddannelsesområdet har fået tusinder af studerende til at varsle en demonstration på Christiansborgs Slotsplads torsdag.

 Medicinalkæmper sender spareadvarsel til regeringen

 Novo advarer minister: Vi kommer til at mangle læger

 Debat: Kampen om de skarpeste hjerner 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier