MedWatch

Nyt studie skyder kræftrisiko ved diabetesmidler ned

Et nyt dansk studie viser, at der ikke, som der ellers tidligere har været mistanke om, er forøget risiko forbundet med GLP-1 analoger og DPP-4 hæmmere i forhold til betændelse eller kræft i bugspytkirtlen.

Endnu et studie renser på ny diabeteslægemiddelklasserne DPP-4 og GLP-1.

Forrige år ophobede der sig mistanke og bekymringer om, hvorvidt de to lægemiddelklasser, som blandt andet inkluderer Novo Nordisks Victoza, Januvia fra Merck, Onglyza fra AstraZeneca, Tradjenta fra Eli Lilly og Boehringer Ingelheim samt Nesina fra japanske Takeda, medførte en forøget risiko for kræft i bugspytkirtlen.

Sidenhen har både de europæiske og amerikanske myndigheder dog afvist, at det skulle være tilfældet, og nu bekræfter et større dansk studie, der onsdag præsenteres på årsmødet i den europæiske diabetesforening, ifølge Dagens Pharma dette.

Studiet viser, at mens diabetes i sig selv er stærk risikofaktor for udvikling af kræft i bugspytkirtlen, ser det ikke ud til, at behandling med lægemidler som GLP-1-analoger og DPP-4-hæmmere ikke øger kræftrisikoen i forhold til andre former for blodsukkerreducerende behandling.

"Vi fandt, at risikoen for pancreascancer var to en halv gange højere blandt diabetespatienter end i baggrundsbefolkningen. Det er en brik til forståelsen af, at det er sygdommen i sig selv, som er den udløsende faktor, og ikke medicineringen. Det er ikke en problemstilling, som endokrinologer hidtil har kendt så meget til," siger Reimar W. Thomsen, der er overlæge og klinisk lektor på klinisk epidemiologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, til Dagens Pharma.

Novo: Stort studie viser, at Victoza er sikkert

Nordea: Novos Victoza renset for bivirkningsmistanke

Novo i samme bås som konkurrenterne i amerikanske retssager

Amerikanske advokater lugter blod i Victoza-sag

Nyt studie negativt over for Novos blockbuster

Forsiden lige nu

FDA vil lette vejen til markedet for medicin mod Alzheimers

De amerikanske lægemiddelmyndigheder vil lempe kravene til godkendelse af lægemidler mod Alzheimers, fordi forskning viser, at sygdommen indtræder tidligere end hidtil antaget. Lægemiddeludviklingen og godkendelse heraf derfor skal tilpasses derefter, mener FDA-boss Scott Gottlieb.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier