MedWatch

Svensk satsning vil skabe internationale samarbejder

Svensk life science er nede i en bølgedal. For at skabe vækst og innovation har man derfor søsat programmet SWElife, der skal accelerere samarbejder på tværs og skabe nytænkning, der kan betyde større samarbejde med danske aktører. Programchef Peter Nordström fortæller her om arbejdet.

Foto: PR

Den svenske life science-sektor har i løbet af de seneste ti år tabt op mod 10.000 arbejdspladser, selvom grundforskningen er af høj kvalitet, og potentialet i den grad er til stede.

For at få væksten tilbage i branchen startede innovationsmyndigheden Vinnova for et år siden programmet SWElife, der først og fremmest skal skabe innovative samarbejder i branchen – hele vejen fra idé til implementering.

”Hele målet med SWElife er at optimere det, vi allerede har. Vi skal udnytte kompetencerne mellem sektorerne; hospitaler, universiteter, industri - og også imellem de forskellige sektorer inden for life science. Og så skal der ikke mindst skabes samarbejde mellem de forskellige dele af landet. Man arbejder meget i sit nærområde, og man kender ikke så meget til, hvad der sker i den anden ende af landet,” siger programchef Peter Nordström, da MedWatch møder ham på Lunds Universitet i Sverige.

SWElife har fået 500 mio. svenske kr. (SEK) til satsningen på 10-12 år. Det betyder også, at man har muligheden for at investere i projekter i opstartsfasen, pilotprojekter og den senere udviklingsfase med op til 2 mio. SEK over to år.

Søger også udenlands

Lige som i Danmark har svenskerne mest af alt en tradition for, at man samarbejder med partnere i nærområdet, som man måske kender i forvejen. De grænser vil SWElife og Peter Nordström gøre op med, ikke bare inden for Sveriges grænser.

”Vi ser gerne, at udenlandske aktører er involverede i vores aktiviteter, og at projektkonsortier har en international sammensætning. Så udenlandske aktører er meget velkomne, men de kan dog ikke få penge fra den svenske stat,” siger han.

Peter Nordström har tidligere været Executive Vice President i Medicon Valley Alliance, og de erfaringer skal udnyttes. 

”Hele arbejdet går ud på at styrke svensk life science. Jeg tror ikke på, at det gøres ved kun at udnytte svenske kompetencer. Vi i SWElife og industrien generelt har mange internationale netværk, og det handler om at udnytte dem. Jeg har for eksempel arbejdet i Danmark i seks år, og jeg ser gerne, at mit netværk derfra bliver draget ind i projekter.”

Et godt mix er vigtigt

I Danmark er der en tendens til, at mange bakker ud af investeringer i biotek, fordi det er for dyrt og langsigtet. Hvordan ser I på det?

”Det er vigtigt med et godt mix. I projekterne med SWElife har vi ikke valgt at fokusere på, hvor meget der skal være inden for de specifikke brancher i life science. Vi har valgt at fokusere på kvalitet og potentiale. Det kommer til at variere, om det bliver mest diagnostik, biotek, medtech eller andet. I øjeblikket er det forholdsvis meget biotek i de projekter, SWElife finansierer. Imellem en tredjedel og halvdelen.”

SWElife har indtil videre investeret i ni projekter, og man har lige besluttet at finansiere 10 nye projekter.

Det meste af det arbejde, der laves af SWElifes partnere i industrien, på sygehusene og på universiteterne, sker gratis. Dermed skal SWElife ikke bruge penge på at opbygge en infrastruktur, og man kan udelukkende fokusere på at styrke innovationen.

”I og med at vi har haft så mange nedskæringer, tror jeg, at mange har indset, at det er nu, vi alle skal tage os sammen og gøre noget, for ellers har vi ikke meget life science fremover. Jeg tror, at det er en stor drivkraft,” siger Peter Nordström.

Hospitalerne skal med

Hvordan står det generelt til med innovation inden for life science i Sverige?

”Innovationen er hele vejen fra idé til implementering. Jeg tror, at vi i Sverige har mange idéer og kompetencer, men vi har svært ved at få hele hospitalsverdenen med i innovationsprocessen. Det er ofte den, som skal levere til slutkunderne, og derfor skal vi forsøge at engagere det segment i behovsfasen og i øvrigt være aktiv i hele udviklingsprocessen. Det skal både ske på et operativt niveau og et ledelsesniveau.”

Hvad gør I for at ændre på det?

”Vi arbejder aktivt med at indsamle og præsentere behovene. Det gælder både at invitere til møder, men også at finansiere pilotprojekter. I vores advisory board har vi de tre største sygehusområder, så vi forsøger både at arbejde operativt nedefra og op, og også på ledelsesniveau og ned. Vi ved ikke præcis, hvordan det løses, men vi forsøger. Det tager lang tid at ændre en kultur, men jeg tror, det er nøglen til fremdrift,” siger Peter Nordström.

 Millioner til styrket forskning på tværs af Øresund

 Genmab-formand: I Sverige ødelagde man det hele

 Spin-outs er midlet – ikke målet

 Svært at skaffe risikovillig kapital til tech transfer 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier