MedWatch

Forsker ser potentiel kræftrisiko ved Novos fedmemiddel

En internationalt anerkendt forsker ser ifølge Berlingske en potentiel risiko for, at tarmhormonet GLP-1, som blandt andet indgår i fedmemidlet Saxenda og diabetesmidlet Victoza, kan øge risikoen for at udvikle tarmkræft.

Ny canadisk forskning med mus viser, at tarmhormonet GLP-1 kan føre til øget forekomst af tumorer i form af små polypper hos musene. Netop tarmpolypper kan udvikle sig til tarmkræft. Novo Nordisk hæfter sig ved, at der ikke er noget, der tyder på, at det fører til øget risiko for tarmkræft hos mennesker, skriver Berlingske.

"Vi har ingen beviser på, at det er tilfældet, men vores artikel rejser muligheden for, at GLP-1 er en vækstfaktor i tarmen. Ingen studier har til dato linket langtidsbrug af GLP-1 til øgede rater af cancer, men vi mener, at patienter med en tidligere historie om, eller øget risiko for, tarmkræft måske ikke er velegnede til behandling med disse lægemidler," siger Daniel J. Drucker, forskeren bag de de nye studier, ifølge Berlingske.

Novo Nordisk holder ører og øjne åbne.

"Vi ved ikke så meget om det endnu, men vi ved, at GLP-1 ligesom andre tarmhormoner påvirker aktiviteten i tarmen. Det er nye aspekter af det, Druckers studier forsøger at belyse. Men der er ingen indikationer på forandringer i tarmen, hverken i de studier vi har lavet i dyr, eller når Victoza er blevet brugt i det virkelige liv. Der er intet, der tyder på, at det skulle føre til øget forekomst af tarmkræft hos mennesker," siger Peter Kurtzhals, Novo Nordisks direktør for diabetesforskning, til Berlingske.

Avisen hæfter sig ved, Daniel J. Drucker har modtaget international hæder for sin forskning, og at forskeren har modtaget penge fra Novo Nordisk. Novo Nordisk selv kalder over for Berlingske forskeren for en af de absolut fremmeste inden for det her felt.

Læs hele artiklen fra Berlingske her.

Mere fra MedWatch

HR-direktør beskyldt for sexchikane hos Copenhagen Medical

En række yngre kvinder har sagt op hos Copenhagen Medical efter grænseoverskridende oplevelser med HR-direktøren i diagnostikselskabet, som nu bliver beskyldt for uønsket at massere deres ben, skrive upassende sms’er til dem om natten og banke på deres hotelvinduer.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier