MedWatch

Novo dropper mål for kvindelige ledere

Selvom der stadig er langt mellem kvinderne på de øverste ledelsesposter, har Novo Nordisk droppet at have en decideret målsætning for flere kvinder i ledelse. ”Som rollemodeller og inspiration for ikke-danskere og kvinder er vi selvfølgelig ikke de bedste,” lyder det fra den ansvarlige koncerndirektør.

Der er kommet nye boller på mangfoldighedssuppen i Novo Nordisk, efter koncerndirektør Lars Fruergaard Jørgensen har overtaget HR-posten efter Lise Kingo.

Novo: Et tilbageskridt i forhold til diversitet

I stedet for at lancere en ny mangfoldighedsstrategi for flere kvindelige ledere i de øverste ledelseslag, som der ellers var lagt op til, har koncernen nu valgt at skrinlægge alle planer om en 2015-2020-strategi til at erstatte den gamle.

”Vi har lanceret en ny plan, men den er anderledes end den gamle. Den gamle plan gik på at øge mangfoldigheden i topledelsen i de 33 øverste ledergrupper, hvor vi har gjort god fremdrift, men nu vil vi gerne fokusere på den brede organisation og kigge på pipelinen,” siger koncerndirektør Lars Fruergaard Jørgensen.

Ambitiøs mangfoldighedsstrategi

I 2009 introducerede virksomheden med egne ord ”et ambitiøst femårigt mangfoldighedskriterium, der fokuserer på køn og nationalitet, og som skal sikre mangfoldighed i alle de øverste ledelsesteam". Da MedWatch sidste år talte med Novo Nordisk om arbejdet med at få flere kvinder på de højere poster, lød beskeden, at selskabet var klar til at lancere en ny plan for 2015-2020.

Kvinderne rykker ind Novos ledelses-teams

“Vi vil lancere en ny 2015-2020 strategi og har diskuteret nogle principper med henblik på lancering af strategien i begyndelsen af 2015. Den endelige strategi vil blive besluttet i koncernledelse og bestyrelse i november og december i år. Men vi kan sige, at vi vil fortsætte processen, og formentlig øge vores ambitionsniveau,” sagde Annelise Goldstein, funktionschef i Novo Nordisk dengang.

Som rollemodeller og inspiration for ikke-danskere og kvinder, er vi selvfølgelig ikke de bedste.

Lars Fruergaard Jørgensen

Hvor er de egnede kvinder? Novo klar til ny leder-offensiv

Men en decideret strategi med måltal, som der tidligere har været, er ikke længere aktuelt. Årsagen er dog ikke, at det nu vælter med kvindelige ledere i de højere luftlag. Faktisk er repræsentationen temmelig tynd, erkender Lars Fruergaard Jørgensen.

”Som rollemodeller og inspiration for ikke-danskere og kvinder er vi selvfølgelig ikke de bedste,” lyder det fra koncerndirektøren.

Alle skal gøre det bedre

At der ikke længere er måltal for, hvor mange kvinder der skal være i hvert ledelsesteam betyder dog ikke, at diversiteten er gået fløjten. Fokus er bare blevet lagt et andet sted, forklarer Lars Fruergaard Jørgensen.

”Dels er vi blevet frarådet at sætte et mål, fordi det kan blive opfattet som diskrimination i nogle lande, og dels er jeg ikke tilhænger af specifikke mål, fordi det ikke er særlig engagerende. Ofte kommer der meget fokus på selve målet og ikke så meget på den rejse, man skal på. Det er et langt sejt træk. Så målet er, at alle skal gøre det bedre, end de gør i dag, og hver enkelt leder skal prioritere det,” siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Betyder det, at Novo i virkeligheden har satset på en forkert strategi før?

”Da vi skulle starte vores rejse, var det meget godt at få topledelsen fokuseret ved at sætte et specifikt mål, som alle skulle forholde sig til. Men det er svært at definere et mål, der giver mening for produktionsafdelingen i Kalundborg og i finansfunktionen i Bagssværd,” siger han og fortsætter:

”Hvis man kører et mål på tværs af alle, får man måske et tankesæt, der er lidt for groft og ikke tager hensyn til de underliggende forskelligheder. Man kan ikke lave en one size fits all,” siger han.

Derfor taler man nu også i Novo Nordisk om et ”mindset i stedet for et mål”.

”Det er vigtig for mig, at det bliver drevet som et organisatorisk mindset, som ledere tager til sig og forpligter sig, fordi det er en god ide for forretningen. Det skal drives ud fra deres kontekst, og så vil jeg selvfølgelig fra centralt hold følge op, når jeg hvert kvartal får en rapportering på, hvordan det går. Hvis det ikke går i den rigtige retning, er jeg ikke lykkes med fra centralt hold at sætte den rigtige agenda,” siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Alder skal ikke have betydning

Ifølge tal fra Novo Nordisk er der på corporate vice president-niveau, som er niveauet lige under direktør, i de seneste 12 måneder udnævnt 42 pct. kvinder og 58 pct. mænd. Samtidig er der udnævnt 46 pct. kvinder på de tre laveste ledelsesniveauer. Alligevel er der langt vej til, at der bliver ligestilling i alle koncernens ledelsesteam. I 32 af de 33 øverste ledelsesteam er begge køn repræsenterede, men Lars Fruergaard Jørgensen ønsker at hæve barren, "så det er mere balanceret end bare at have begge køn."

Udfordringen ligger stadig i at få kvinderne til at sprænge det berømte glasloft. En del af forklaringen skyldes biologiske årsager, mener han.

”Vi har gode barselsvilkår i Danmark og rent karrieremæssigt må man sige, det koster mere for pigerne at være væk, end det gør for mændene. Jeg forstår godt, hvorfor pigerne tager den første periode af barslen af biologiske grunde, men hvorfor kunne mændene så ikke tage en ligeså lang del i den sidste periode,” spørger Lars Fruergaard Jørgensen.

Vi har gode barselsvilkår i Danmark og rent karrieremæssigt man må sige, det koster mere for pigerne at være væk, end det gør for mændene.

Lars Fruergaard Jørgensen

Han peger på, at Novo Nordisk som virksomhed også kan gøre sit til, at barsel ikke bliver en hæmsko for kvinders videre karriere.

”Vi kan da sikkert gøre det bedre som virksomhed. Det vil jeg ikke udelukke. Når vi skal udnævne folk senere, skal vi erkende, at det godt kan være, at det er en yngre mand, der er i spil i forhold til en kvinde, som har været væk fra arbejdspladsen i en periode og derfor er lidt ældre. Her er det vigtigt, at vi ikke diskriminerer eller har en forventning om, at man skal have en given alder på et vist niveau,” siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Svært at spejle sig i rollemodel

Er den her proces mere ambitiøst end den tidligere strategi?

”For mig er det meget mere ambitiøst, fordi vi går ud og arbejder meget dybere med organisationen. Den gamle ambition var god til at få os i gang, men vi skal arbejde med det på alle ledelsesniveauer. Jeg tror, hvis du spurgte medarbejderne i Novo Nordisk, om de føler, vi er supergode til diversitet, vil mange sige, at det kunne vi nok godt gøre lidt bedre,” siger han.

Ser du et problem i, at I ikke har kvinder repræsenteret i direktionen?

”Hvis man som ung medarbejder gerne vil have en rollemodel i virksomheden, må man sige, at hvis man er udlænding eller pige, er det alt andet lige sværere at spejle sig selv i en rollemodel, end hvis man er dansk mand. Generelt tror jeg, det er vigtigt for den enkelte, at man kan se sig selv på sigt i en organisation qua andre på højere niveauer, der minder om en selv,” siger han og uddyber:

”Den forretningsmæssige værdi af mangfoldighed er blandt andet, at vi kan træffe gode beslutninger, fordi der er diversitet, men også at vi kan tiltrække dygtige folk. Vi vil gerne tilstræbe mere diversitet, fordi jeg tror, vi vil have en stærkere profil i forhold til at tiltrække de bedste talenter.”

Novo Nordisk bestyrelse består i dag af tre kvinder og 12 mænd. Efter næste generalforsamling vil bestyrelsen dog bestå af fem kvinder og syv mænd.

Kürstein: Mangfoldig ledelse fører til det geniale

Life science foran på kvindefronten

Forsiden lige nu

Dansk biotekboss rejser 91 mio til at udfordre Novo Nordisk

Et amerikansk biotekselskab, som er grundlagt af en dansk molekylærbiolog, har rejst 91 mio. kr. til at fremme programmer inden for diabetes, fedme og fedtlever, herunder et "transformativt" diabeteslægemiddel rettet mod biologiske mål, som Novo Nordisk også arbejder med.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier