MedWatch

Novos pipeline-data overskygger regnskabstal

Novo Nordisk forudsigelser for en række afgørende datapunkter i 2015 vil være i fokus, når selskabet fredag morgen fremlægger årsregnskab.

Foto: Jens Lindhe

Fokus omkring Novo Nordisks årsregnskab for 2014 samler sig i høj grad om medicinalselskabets forudsigelser for en stribe afgørende datapunkter i løbet af 2015, der ifølge flere analytikere vil definere aktiekursens udvikling i det kommende år.

Derfor er det i høj grad værd at holde øje med den verbale levering fra Novo Nordisk og ikke kun de rapporterede tal for fjerde kvartal.

"Selv om Novo nu ser ud til at levere plus 20 pct. EBIT-vækst, vil 2015 kurs-præstationen afgøres af datastrømmen. 2015 byder på data, der er afgørende for Novos vækstmuligheder på mellemsigt, men også mere usikre data end normalt," skriver analytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets eksempelvis i et forskræp til regnskabet.

Særligt data fra Tresiba-studierne er afgørende for Novo-aktiens kurspræstation i 2015, lyder vurderingen fra analytikeren.

"Om interim-data fra Tresiba vil være nok til at ansøge (registreringsansøgning i USA, red.) er den væsentligste faktor for Novo aktien i 2015. Orale fase 2 (meget risikofyldte data) samt Semaglutid (ugentlig GLP-1) vil også væsentligt kunne rykke ved kursen, men ikke helt i samme omfang," skriver Michael Friis Jørgensen.

Den holdning deles umiddelbart af Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker hos Sydbank. Han hæfter sig ved en stribe afgørende data i løbet af 2015.

"Novo Nordisk står overfor et intenst nyhedsflow i 2015 med indsendelsen af Tresiba til FDA som den vigtigste milepæl. Derudover noterer vi os bl.a. fase 3-resultater med Semaglutid (GLP-1), fase 3-resultater med ultra hurtigvirkende insulin (FiAsp), fase 2-resultater med oral GLP-1 og fase 3-resultater med Victoza til type 1-diabetes," skriver Sydbank-analytikeren i en optakt til regnskabet.

Pæn fremgang i diabetesbehandling ventet

Som altid er der også fokus til udviklingen af Novo Nordisks hovedforretning, diabetesbehandling, når regnskabet for fjerde kvartal lander.

Her venter Sydbank pæn fremgang for den langtidsvirkende insulinanalog Levemir, som blandt andet er drevet af den styrkede dollar, men også nyt terræn på markedet.

"Fremgangen vil være drevet af en stærk underliggende efterspørgsel, vundne markedsandele, prisforhøjelser og en positiv valutaeffekt. Vi modellerer en fremgang på 29 pct. for Levemir i kvartalet," skriver Søren Løntoft Hansen, som samtidig venter en fremgang på 19 pct. i salget af moderne insuliner, også på trods af modvind til Novorapid og Novomix som følge af tabet af Express Scripts-kontrakten i USA.

Også den storsælgende GLP-1-analog Victoza, der er klart markedsførende på det vigtige marked i USA, ventes at vise solid vækst trods øget konkurrence.

"Vi forventer, at øget markedspenetrering, forhøjede priser i USA og positive valutaeffekter driver væksten for Victoza i fjerde kvartal. Vi hæfter os ved, at konkurrencen i USA er intensiveret i fjerde kvartal med introduktionen af en forbedret injektionspen til konkurrentmidlet Bydureon og lanceringen af Tanzeum fra GSK og Trulicity fra Eli Lilly," skriver Søren Løntoft Hansen.

Forventningsløft i kroner i sigte

Det er det generelle konsensus blandt analytikerne, at der ikke er rum til en opjustering af de forventninger i lokal valuta, som Novo Nordisk traditionen tro allerede løftede sløret for ved regnskabet for tredje kvartal.

Til gengæld betyder den markant styrkede amerikanske dollar formentlig, at medicinalselskabet kan løfte sine forventninger i danske kroner.

"Data fra diabetesmarkedet indikerer nogenlunde status quo i forhold til de forrige kvartaler. Med øget konkurrence, der skaber usikkerhed, forventer vi derfor de indikative forventninger fastholdt i lokal valuta. I danske kroner venter vi dem dog hævet til 20 pct. i EBIT-vækst, hvor vores valutamodel endda indikerer vækst på 22-23 pct.," skriver Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets.

Novo Nordisks egne forventninger til 2015 lyder inden regnskabet for fjerde kvartal på en høj encifret vækst i salg og omkring 10 pct. vækst i resultatet af primær drift (EBIT). Forventningerne til begge poster er i lokal valuta.

Med de daværende valutakursniveauer i forhold til kronen ventede Novo Nordisk ved regnskabet for tredje kvartal, at den rapporterede vækst i salg og resultat af primær drift i 2015 vil blive henholdsvis cirka 3 pct. og 5 pct. højere end væksten opgjort i lokale valutaer. Men den prognose kan altså meget vel blive forhøjet takket være styrkelsen af særligt dollar.

Pæn vækst i vente i fjerde kvartal

Kigger man på forventningerne til selve regnskabstallene for fjerde kvartal, er den generelle forventning, at Novo Nordisk vil levere pæn fremgang hele vejen ned gennem resultatopgørelsen.

Omsætningen ventes at stige til 24.600 mio. kr. fra 21.698 mio. kr. i fjerde kvartal 2013, mens driftsresultatet (EBIT) ventes at vokse til 8845 mio. kr. fra 7354 mio. kr., og nettoresultatet ses stige til 6371 mio. kr. fra 6053 mio. kr.

Det viser estimater indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans inden regnskabet.

Værd at bemærke er det også, at analytikerne samlet venter, at Novo Nordisk vil nå over 100 mia. kr. i omsætning i 2015. Forventningen inden årsregnskabet for 2014 er således en omsætning på 102,7 mia. kr. i indeværende år.

Blandt 17 analytikere, der har tilkendegivet en anbefaling, anbefaler 11 køb af aktien i stærkere eller mildere grad. Seks analytikere har en neutral anbefaling, mens ingen anbefaler at sælge. Det gennemsnitlige kursmål blandt 15 analytikere er 325 kr.

 Novo Nordisk får amerikansk godkendelse af Norditropin

 Alm. Brand løfter Novo-kursmål 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier