MedWatch

Ny prisloftaftale forhandlet på plads

Regeringen, Danske Regioner og Lægemiddelindustriforeningen har forhandlet en forlængelse af den eksisterende prisloftaftale for den primære sektor, apotekerne, på plads.

Foto: Lars Krabbe

Personificeret ved sundhedsminister Nick Hækkerup (S), Lægemiddelindustriforeningens formand Dorthe Mikkelsen og formand for Danske Regioner Bent Hansen (S) har parterne i det danske sundhedsvæsen forhandlet sig til rette om en ny prisloftaftale.

Det betyder i praksis, at den nuværende prisloftsaftale med de to indlagte muligheder for prisstigninger i 2013 og 2014 forlænges frem til 1. juli 2016.

Aftalen gælder på området for receptpligtig medicin i primærsektoren, altså fortrinsvist apoteker, og da priserne generelt her har været faldende gennem en længere periode, har det næppe været vanskeligt at forhandle en aftale hjem om, at priserne ikke må stiger.

Tilfredshed på begge sider af bordet

Ifølge tal fra Apotekerforeningen er apotekernes medicinpriser faldet med 3,5 pct. i første halvår 2014 i forhold til samme periode året før, og siden 2007 er priserne faldet med en tredjedel.

Der er da heller ikke umiddelbart nogen utilfredshed med aftalen hos Lifs adm. direktør Ida Sofie Jensen.

"Sundhedsministeriet og Lægemiddelindustriforeningen indgik den første prisloftaftale i 2006. Dengang som nu har parterne været enige om at fjerne usikkerheden om prisudviklingens indflydelse på udviklingen i medicinudgifterne. Samtidig har aftalerne sikret stabile rammevilkår, som er afgørende for, at lægemiddelindustrien kan forske og udvikle lægemidler til gavn for både patienterne og samfundsøkonomien."

Rent politisk kan Nick Hækkerup også sætte kryds ud for en stabiliserende aftale, der alt andet lige ikke vipper båden.

"Aftalen giver ro og stabilitet om priserne på den medicin, vi køber på recept. Og jeg er tilfreds med, at vi er nået til enighed om at holde medicinpriserne i ro, så forbrugerne har sikkerhed for, at de ikke skal betale mere for deres medicin, og regionerne også bedre kan budgettere deres udgifter til medicintilskud det næste halvandet år," lyder det fra sundhedsminister Nick Hækkerup.

Det langt større slag kan forventes at komme næste år, når parterne skal til forhandlingsbordet igen, blot i forhold til en prisloftaftale for sygehusmedicinen. Her har Bent Hansen og Lif allerede i sommer krydset klinger.

 Lif: Det er støj fra Bent Hansen

 Bent Hansen: Vi vil kigge på medicinpriserne 

 Lif om finanslov: Danmark skal være udstillingsvindue

 Derfor valgte ministeriet prisloftaftalen

 Lif: Regionsaftale indeholder mange ubekendte

 Lif: Det er jo ikke sjovt at skulle sænke priserne, men…

 Ny prisaftale på plads

Mere fra MedWatch

Johnson & Johnson misser forventningerne til salget

Selvom der er blevet solgt utallige Johnson & Johnson-vacciner mod covid-19, og Genmab-midlet Darzalex også har spædet godt til i kassen, så præsterer selskabet dårligere end analytikerne ventede i tredje kvartal.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier