MedWatch

Betalingsstandsning skader Dandrits amerikanske børseventyr

Det danske biotekselskab Dandrit formåede kun at rejse halvt så meget som ventet i den netop overståede emission, men selskabet er blevet ramt af en anden aktørs betalingsstandsning. En kapitaludvidelse kan komme på tale senere hen.

Foto: Christian Klin Sølbeck

Forventningerne var store hos det danske biotekselskab Dandrit undervejs i den netop overståede aktie-emission, men nogle gange kan man blive ramt af ting, som man ikke selv er herre over.

Sådan lyder det fra selskabets bestyrelsesformand N.E. Nielsen i kølvandet på, at man kun fik tegnet aktier for omkring 6 mio. dollar ud af 12 mio. dollar, og man derfor, som MedWatch tirsdag skrev, kun opnåede en kapitaltilførsel på godt 5,5 mio. dollar, i stedet for de oprindeligt forventede 11,16 mio. dollar.

Betalingsstandning udslagsgivende

”Det har været en meget positiv oplevelse, at det nu er lykkedes at få de 5,5 mio. dollar tegnet. Det var selvfølgelig ikke det fulde beløb, og det er særligt på det amerikanske marked, at der ikke blevet tegnet så mange aktier, som vi havde forventet i første omgang,” indleder N.E. Nielsen, inden han kommer til den eksterne begivenhed:

”Vi har fulgt det meget tæt, fordi vi havde oplevet en meget stor interesse fra de amerikanske investorer på vores road shows. Der sker bare noget, som vi ikke er herre over, nemlig, at den amerikanske, børsnoterede biotekvirksomhed Dendreon går i betalingsstandsning. Det skete den 10. november, og på det tidspunkt havde vi store forventninger til, hvor mange tilsagn vi havde fået i USA. Men investorerne nåede aldrig at materialisere sig – på baggrund af den betalingsstandsning. Begrundelsen lød, at når så stort et selskab kunne fejle, så ville man lige afvente yderligere investeringer."

Læs mere om Dendreons betalingsstandsning: Medicinalselskab laver en 'omvendt' OW Bunker

Ramt benhårdt

Bestyrelsesformandens udsagn bakkes op af biotek-analytikeren Peter Aabo fra Nordic Bioinvestor, der mener, at det er meget uheldig timing for det danske selskab.

”De er helt klart blevet ramt benhårdt af Dendreons udvikling. Det er det selskab, som Dandrit har lagt sig tæt opad, og det er virkelig dårlig timing for Dandrit. Og selv om betalingsstandsningen først blev indsendt den 10. november, så har det jo været kendt af de professionelle investorer i en periode op til,” siger analytikeren.

Dendreons hovedaktiv, Provenge, er en såkaldt immunterapi, et område inden for kræftbehandlingen som for alvor er på vej frem. Men modsat andre immunterapier er det en infusionbehandling, hvor man udtrækker hvide blodceller fra patienten, blander dem med en vaccine og fører cocktailen tilbage i kroppen. Dermed får man kroppen til selv at bekæmpe kræftsygdommen. Det er i samme boldgade, at Dandrits forskning befinder sig.

Det er til udviklingen af selskabets cancervaccine til behandling af fremskreden tarmkræft, man længe har forsøgt at hente ekstra kapital, bl.a. ved at fusionere med det børsnoterede investeringsselskab DKTI for derved at kunne rejse kapital på børsen. En fusion, der dog faldt til jorden efter en række forsøg over halvandet år. Sidenhen er DKTI blevet politianmeldt af Finanstilsynet for at have forbrudt sig mod loven om værdipapirhandel og ligeledes fået påbud om at skulle afnoteres fra fondsbørsen efter en lang række stærke indsigelser fra fondsbørsen.

N.E. Nielsen blev hentet ind som bestyrelsesformand i september 2013 sammen med Aldo Petersen og herefter begyndte planerne om den amerikanske børsnotering at tage fart.

Derudover kunne MedWatch i september i år berette, at rigmanden René Sindlev, der har tjent milliarder på sin ejerandel i smykkeselskabet Pandora, har investeret 20 mio. kr. i Dandrit.

"Det er en investering på lige fod med alle andre investeringer. Jeg blev præsenteret for en case, og den synes jeg så interessant ud. Andet ligger der sådan set ikke til grund," fortalte han dengang til MedWatch.

 Pandoramilliardær investerer tocifret millionbeløb i dansk biotekselskab

Kapitaludvidelse måske på vej

Tilbage til den aktuelle kapitalrejsning. Bestyrelsesformand N.E. Nielsen forklarer, at udover betalingsstandsningen, så fik man også en anden væsentlig tilbagemelding fra de amerikanske investorer.

”Samtidig var der et ønske om lige at se aktierne blive handlet på børsen, inden man tegnede. Men nu er aktierne netop i dag, tirsdag, blevet optaget til handel på OTC-børsen i New York.”

Selv om selskabet kun fik halvdelen af den forventede kapital ind, vil  den ifølge N.E. Nielsen kunne fortsætte ad det planlagte spor, takket være en positiv udvikling i samarbejdet med MyTomorrows – en online-platform etableret af læger og eksperter fra den farmaceutiske industri, der arbejder med at give patienter tidlig adgang til nye lægemidler.

”Vi har selvfølgelig vurderet den kapitalmæssige situation. Vores samarbejde med platformen MyTomorrows har imidlertid i perioden udviklet sig positivt, og vi forventer nu, at de første vacciner kan sælges herigennem i første kvartal 2015. Hvis programmet, som vi har lagt sammen med MyTomorrows, lever op til prognoserne, så vil det leverer positive pengestrømme i Dandrit på et meget tidligt tidspunkt,” siger han og slår fast:

”Lad mig sige det helt klart: Jeg ville hellere have haft 12 mio. dollar end 6 mio. dollar. Det siger sig selv. Derfor kan det da også være, at når der er kommet ro omkring Dendreon-sagen, og vores aktier er blevet noteret, at vi så vil gennemføre en kapitaludvidelse for at opnå det oprindelige mål. Men vi kan for nuværende følge vores planer, som de oprindeligt var.”

 Dansk kapitalrejsning i USA halter

 N.E. Nielsen: Nu kan vi sætte turbo på

 Dandrit endelig på vej mod amerikansk børsnotering

 Dansk biotekselskab gør klar til fase 3

 Topadvokat på jagt efter biotek-kapital

 Aldo Petersen overvejer amerikansk børseventyr 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier