MedWatch

Sådan faldt big pharmas amerikanske lobby-penge

Der er blevet kastet lys over, hvem og med hvor meget big pharma valgte at støtte i det nyligt overståede amerikanske delstatsvalg. To selskaber har været særligt rundhåndede.

Foto: Colourbox

De store medicinalselskaber har i løbet af det netop overståede midtvejsvalg været relativt rundhåndede i deres støtte til de amerikanske politikere.

Det viser oversigter fra OpenSecrets over dels direkte støtte til de politiske kandidater og dels penge brugt på lobbyvirksomhed i 2014.

I direkte støtte har medicinalindustrien i alt givet 27,85 mio. dollar, hvoraf 58 pct gik til republikanske politikere, mens de resterende 42 pct. gik til Demokraterne.

Ifølge BioPharmaDive var pengene umiddelbart godt givet ud. I hvert fald vandt 18 ud af de 20 politikere, der fik størst støtte fra industrien, et sæde i valget.

To særdeles glade givere

Pfizer og Amgen er de mest gavmilde med bidrag på hhv. 1,37 mio. dollar og 1,28 mio. dollar, mens også aktører som Merck & Co., Abbott, Sanofi, AstraZeneca og Eli Lilly er at finde i topti - alle med bidrag på under 1 mio. dollar, men over 650.000 dollar. Novo Nordisk er ikke at finde i top-20 over bidragsydere.

Beløbene ser anderledes markante ud, når det gælder lobbyvirksomhed. Også her er Pfizer og Amgen de mest generøse - men de bliver dog slået markant af interesseorganisationen PhRMA, der brugte 12,65 mio. dollar. Pfizer og Amgen brugte hhv. 6,91 mio. dollar og 6,59 mio. dollar.

Oversigten viser i øvrigt, at Novo Nordisk er at finde på en 21. plads med et lobbyforbrug på 2,06 mio. dollar, mens Lundbeck "kun" brugte 260.000 dollar.

Sådan så top-ti over lobby-penge ud:

 

 Novo Nordisk går med i lobbyfront i USA

 Giganter lobbyer for strengere lovgivning

 Branchefolk: Der er brug for mere lobby-regulering

 Så meget lobbyer danske medicinal- og medicofirmaer

 Lobby-virksomhed forklædt som sundhedsnetværk 

Mere fra MedWatch

Læs alt om Demants regnskab og nedjustering

Demant har haft et svagt andet kvartal med modvind på markederne i blandt andet USA. Lav forbrugertillid og skyhøj inflation gør sit indhug i finanserne hos Demant, der i forbindelse med kvartalsregnskabet måtte nedjustere forventningerne til hele året. Læs alt om selskabets kvartalsregnskab her.

HR-direktør beskyldt for sexchikane hos Copenhagen Medical

En række yngre kvinder har sagt op hos Copenhagen Medical efter grænseoverskridende oplevelser med HR-direktøren i diagnostikselskabet, som nu bliver beskyldt for uønsket at massere deres ben, skrive upassende sms’er til dem om natten og banke på deres hotelvinduer.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier