MedWatch

Dansk biotekselskab udfordrer gigant

Det trækker op til en patenttvist mellem det danske biotekselskab Forward Pharma og den amerikanske kæmpe Biogen Idec om et milliardomsættende middel. (opdateret kl. 7:31)

Foto: PR

De første konturer af et gevaldigt slagsmål mellem det lille top-ambitiøse danske biotekselskab Forward Pharma og den amerikanske gigant Biogen Idec tegner sig nu.

Danske Forward Pharma, der netop har søgt optagelse på Nasdaq, har hidtil over for omverdenen kommunikeret, at selskabets hovedaktiv, det aktive stof i lægemiddelkandidaten FP187, var rettet mod behandlingen af moderat og svær psoriasis.

Det aktive stof i FP187 hedder dimethyl fumarate (DMF), og selskabet har indtil i dag over for både presse og investorer understreget, at man har stået i en særdeles gunstig konkurrencesituation i forhold til psoriasis-markedet. Det eneste andet selskab, der for alvor har anvendt DMF, er Biogen Idec, og det i en ganske anden indikation, nemlig mod attakvis multipel sklerose (MS). Men det har altså ændret sig nu.

Kræver ejerskab til super-sællert

For nu er fokus i både børsprospekt, pressemeddelelser og på hjemmesiden ændret til først og fremmest at være rettet mod multipel sklerose, og af prospektet fremgår det, at Forward Pharma kræver ejerskabet til DMF mod multipel sklerose med en daglig dosis på 480 mg - og dermed ejerskabet til et af verdens bedst sælgende lægemidler, Tecfidera fra Biogen Idec. Lægemidlet har siden dets lancering i april 2013 solgt for mere end 2 mia. dollar, ca. 11 mia. kr.

I prospektet står bl.a., at Forward Pharma "forventer, at en indgriben, som involverer et af vores amerikanske patenter og et af Biogens patenter, snart indledes i USA".

En indgriben (interference) er en administrativ procedure ved de amerikanske patentmyndigheder, USPTO, som bruges til at fastslå, hvilken part, der var den første til at opfinde en fælles opfindelse, som begge parter gør krav på. Parten med den tidligste effektive ansøgningsdato for den fælles opfindelse bliver erklæret ”senior part” (senior party) og er berettiget til at kalde sig den første opfinder, hvis ikke den anden part kan bevise, at den var først med opfindelsen.

Samtidig har Forward Pharma hævet sine omkostninger relateret til intellektuelle rettigheder fra 110.000 dollars i 2013 til 550.000 dollars i 2014, blandt andet fordi forberedelserne på en kommende patenttvist mod Biogen Idec løber op. Lykkes selskabet med at rejse kapital på børsen, skal 25 mio. dollars bruges til at beskytte de intellektuelle rettigheder, fremgår det.

Stort arbejde forude

Patenttvisterne køres i dag på samme måde som i stort set resten af verden, men det amerikanske patentsystem har været skruet en smule anderledes sammen for et par år siden. Her blev retten til patentet afgjort efter, hvem der først har opfundet et produkt. I dag kigger man blot på patentregistreringen og ser, hvem der først registrerede patentet. Men for gamle amerikanske patenter som Forward Pharmas patent gælder de gamle regler, og hvis Biogen Idec kan bevise, at de var først med udviklingen af lægemidlet, får koncernen også retten til patentet.

Hvis Forward Pharma skal bevise, at biotekselskabet var først med opfindelsen, ligger der ifølge MedWatchs oplysninger en stor og omkostningstung sag i vente. Man kan ikke bare kigge på et papir, som man kan med de nye regler. Bevisbyrden er typisk relativt tung, for ikke nok med, at firmaerne skal vurderes på sine bevisstakke – de skal også bevise, at de har arbejdet med opfindelsen siden og ikke bare skrinlagt den.

Forward Pharma har også FP187 i fase tre mod psoriasis.

MedWatch arbejder på at få en kommentar fra Biogen Idec.

I en kortfattet meddelelse til mediet FierceBiotech giver Biogen Idec dog udtryk for, at man er ganske fortrøstningsfuld i forhold til Tecfidera:

"Vi tror ikke, Forward Pharmas patentansøgninger vil påvirke vores evne til at markedsføre Tecfidera. Vi har en stærk patentportefølje, der beskytter Tecfidera," lyder det fra Biogen Idec.

Bestyrelsesformanden for Forward Pharma, direktør i NB Capital Florian Schönharting, kan på grund af de gældende regler ikke kommentere sagen - han henviser til prospektet.

Læs prospektet her.

 Dansk selskab går på børsen i USA

 Forward Pharma henter stort millionbeløb

 Forward Pharma selvsikker i forhold til giganter

 Biogen Idec i voldsom vækst

 EU godkender Biogens sklerose-middel

 Væksten fortsætter uhindret i Biogen Idec

 De 15 mest vellykkede lægemiddellanceringer  

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier