MedWatch

EU-lov fjerner fortroligheden ved patientdata

Fortrolige patientdata er fra 2016 ikke helt fortrolige længere, da en revidering af EU-regler gør, at personoplysninger kan videreanvendes uden patienternes samtykke.

Foto: Markus Schreiber

En ny EU-forordning gør, at forsøgspersoner fra år 2016 ikke kan vide, hvor deres fortrolige oplysninger ender. Det vil nemlig blive muligt at videreanvende oplysninger til nye kliniske uden patientens samtykke, skriver Politiken.

Hvert år deltager ca. 18.000 patienter i et klinisk forsøg med lægemidler eller medicinsk udstyr, men med den nye lov kan personoplysningerne, uden patienternes vidende, havne i andre EU-lande, og blive købt af medicinalindustrien.

I dag skal patienter spørges igen, hvis prøverne fra eksempelvis insulinsprøjter og gigtpiller skal genbruges. Om to år, når den nye EU-lov for klinisk forskning træder i kraft i Danmark, har patienten afgivet ”et formodet samtykke”.

Går mod grundprincip

Det vækker bekymring ved foreningen Danske Patienter.

”Der er ikke nogen styring på, om data bruges til samfundsgavnlige formål. Biologisk materiale er en begrænset ressource, og vi skal sikre, at materialet ikke opbruges til kommercielle formål, hvor virksomheder byder på og opkøber materialet”, udtaler direktør Morten Freil til Politiken.

Lægeforeningen mener, at det går imod grundprincippet i det danske sundhedsvæsen, og at man ikke bare kan regne med, at patienten vil have sine oplysninger brugt i en anden sammenhæng. De frygter også, at folk ikke længere vil stille sig til rådighed, hvis de får mistillid til, hvad oplysninger bruges til.

Tanken bag loven er ifølge Tonio Borg, der er sundhedskommissær i EU, at Europa er et tiltrækkende marked for klinisk forskning.

"De reviderede regler skal sikre, at EU forbliver et attraktivt sted for klinisk forskning og dermed styrke vores konkurrenceevne og innovationskapacitet," siger Tonio Borg, der er sundhedskommissær i EU, i en pressemeddelelse.

Minister vil sikre data-anonymitet

Japansk patient-data lækket til Novartis

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier