MedWatch

Danmark sender kræftceller i rummet

Danmark sender nu for første gang nogensinde menneskeceller til den internationale rumstation ISS. Det er der flere årsager til.

Kræft, blod, leukæmi, celler
Foto: Colourbox

Daniele Grimm, professor i rummedicin ved Aarhus Universitet, sender ca. seks mio. kræftceller fra en patient med aggressiv kræft i skjoldbruskkirtlen ud i rummet. Det sker i aften kl. 22.58 dansk tid, nåramerikanske rumfartsadministrations, NASA, næste opsendelse til den internationale rumstation ISS finder sted. Det oplyser Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Målet med opsendelsen af de mange kræftceller er at undersøge kræftcellernes reaktion i vægtløshed.

”Cellernes ophold i rummet skal hjælpe os til at forstå den mekanisme, som aktiverer celledøden ved vægtløshed. Vi ved, at den udløses af proteiner, men vi mangler viden om hvilke. Kan vi finde frem til det, kan det bruges til udvikling af nye lægemidler til kræftbehandling,” udtaler Daniela Grimm i meddelelsen.

Slår ikke sig selv ihjel

Vægtløshed får menneskeceller til at opføre sig anderledes, end når de er påvirket af tyngdekraften, og det har betydning for kræftforskningen. Celler er nemlig naturligt programmeret til at slå sig selv ihjel, men netop kræftceller undgår dette ”selvmord”.

De deler sig i stedet mere, hvilket betyder, at kræften spreder sig. Men under vægtløshed ændrer kræftcellernes adfærd sig. Tidligere forsøg har vist, at 30 procent flere kræftceller dør under vægtløshed, end når de er påvirket af tyngdekraften.

Efter en måneds ophold i rummet, hvor det ubemandede rumskib er sammenkoblet med ISS, sendes cellerne retur i en kapsel, som falder ned i Stillehavet ud for Californiens kyst. Først herefter kan forskerne komme i gang med at undersøge cellerne.

Resultaterne ventes at være klar om ca. et år.

Forsiden lige nu

Dansker til tops i Hansa Medical: "Det er meget sjovere at bygge noget op"

Søren Tulstrup sagde tirsdag ja til sit femte job som adm. direktør i medicinalindustrien, da han trådte til som topchef i svenske Hansa Medical. "Jeg kan godt lide forandringer og kraftig vækst," lyder forklaringen fra den tidligere militærmand, der gerne vil sende Hansa Medical ned ad samme sti som Amgen og Shire.

Novo Nordisk om problembarn: Vi kan gøre det til en stærk forretning

Novo Nordisks aktionærer udtrykte generelt tilfredshed med medicinalselskabet på dets generalforsamling torsdag, men flere påpegede også, at der skal ske noget med den pressede biopharm-forretning. Både topchef og bestyrelseformand har stor tro på forretningsdelen, som man ikke har nogen planer om at sælge fra.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier