MedWatch

Hot og not for Novo Ventures

Visse sygdomsområder og behandlingsformer har det med at fange opmærksomheden hos investeringscheferne i Novo Ventures. Få et indgående indblik i, hvor venturekapitalen faktisk triller hen.

Foto: Lars Krabbe

Arbejder dit selskab inden for et område, som Novo Ventures har et blødt punkt for? En række områder er investeringsfolkene i ventureselskabet nemlig mere begejstrede for end andre.

”Vi har nogle områder, hvor der skal lidt mere til, før vi går ind. Men vi kan godt lide proteiner og antistoffer, for det har vi meget erfaring med,” siger Søren Carlsen, der er managing director for Novo Ventures, til MedWatch.

Specielt behandlinger mod sjældne sygdomme eller genetiske lidelser, der nyder sundhedsvæsenerne gunst med special-programmer, som eksempelvis at få tildelt orphan desease-status, retter Novo Ventures sin opmærksomhed mod.

”Der har vi en del investeringer. Der er i denne kategori af sygdomme ikke så mange patienter, men det er ofte nemmere at finde ud af, om lægemiddelkandidaten virker eller ikke virker. Disse sygdomme er ofte meget alvorlige – tit med dødelig udgang – og FDA tilskynder, at der udvikles produkter til disse patienter,” siger han.

 Novo-investeringer op i nyt gear i 2014 

For at gøre det økonomisk attraktivt at gå ind i området kan virksomhederne få en accelereret godkendelsesproces og en god pris for produktet, hvis det rammer markedet.

Skræddersyet medicin

Også vira og antibiotika går godt i spænd med investeringsstrategien i Novo Ventures.

”Den nok allervigtigste udvikling, der overhovedet er inden for lægemiddelverdenen, er efter min mening personalized medicine. I dag er behandlingen af den enkelte patient meget mere skræddersyet, og den tendens vil blive styrket væsentligt i fremtiden også - baseret på især en meget vigtig udvikling inden for nye diagnostiske markører,” siger Søren Carlsen. Samtidig retter Novo Ventures sit fokus på at få mere medicinsk udstyr ind i porteføljen.

Udviklingen af immunterapi-behandlinger til blandt andet cancer får mere og mere opmærksomhed internationalt, og blandt andet det danske biotekselskab Bavarian Nordic satser inden for feltet. Immunterapier er cellebaserede behandlinger, som gør det muligt for patientens eget immunsystem at bekæmpe sygdommen.

”Jeg tror, immunterapi til cancer fremover er et meget vigtigt område, men det er også et meget vanskeligt område,” siger Søren Carlsen og tilføjer:

”Jeg mener ikke, man i dag kan sige, om immunterapi bliver en stor succes eller ej, og hvor vigtigt det bliver. Men det er en naturlig måde at styrke celleforsvarets system i kroppen, og rent filosofisk er det en god måde at behandle folk på – stimulere kroppens eget forsvarssystem i stedet for at give cellegifte. Men kan det gøres det lige så effektivt? Jeg tror ikke som monoterapi i de nærmeste år, men det kan godt være som kombinationsprodukt.”

Viger fra diabetes og CNS

Blandt de sygdomsområder, der er mindre attraktive for Novo Ventures er sygdomme i centralnervesystemet og diabetes, som begge er vanskelige at føre hele vejen gennem de kliniske faser og ud på markedet uden at fejle.

”Medicin mod sygdomme i centralnervesystemet fejler tit sent i udviklingsforløbet, og man skal derfor bruge en masse penge på at finde ud af, om produktet i sidste ende er godt eller skidt. I den modsatte ende er virusmidler og antibiotika. Der får man et ret godt indtryk tidligt i forløbet, så det kan vi egentlig godt lide,” siger han.

Novo Ventures har dog ikke udelukket sig selv fra at investere i selskaber, som satser på behandlinger mod sygdomme i centralnervesystemet. I den helt tunge ende af CNS-spektret ligger Alzheimers, hvor fejlraten blandt de kliniske forsøg er betydelig, men også antidepressive midler er svære at have med at gøre.

”Der er nogle områder, fx depression, hvor det er vanskeligt at lave kliniske studier, fordi der er en stor placeboeffekt. Patienter, der er depressive får opmærksomhed og et lægemiddel, og lige pludselig får de det bedre, selvom de har fået en kalkpille. Men vi har faktisk været med til at starte et par ting, så det er ikke noget, vi holder os fra,” siger Søren Carlsen.

 

Novo Ventures har i 2013 gennemført syv nyinvesteringer:

Nevro

Amerikansk medicoselskab, der udvikler medicinsk udstyr til smertelindring hos patienter, der lider af smerter i ryg og lænd og andre typer af kronisk smerte. Produktet Nevro Senza opnåede CE-mærkning i 2010 og TGA-godkendelse i 2011 og markedsføres i dag i Europa og Australien.

Akebia

Amerikansk biotekselskab, der udvikler behandling mod nyresygdomme, hvor man forsøger at forbedre niveauet af røde blodlegemer. Firmaet har to stoffer i udvikling til i alt fem indikationer, hvoraf det fremmeste er i fase 2.

Tetraphase

Amerikansk biotekselskab, der på baggrund af en teknologiplatform udvikler antibiotika. Firmaet har tre stoffer i udvikling til fem indikationer, hvoraf det fremmeste produkt er i fase 3.

ZS Pharma

Amerikansk biotekselskab, som udvikler et lægemiddel mod hyperkaliæmi, der betyder, at man har for meget kalium i blodet. For højt kalium i blodet betyder, at kroppens celler ikke kan fungere eller kommunikere hensigtsmæssigt. ZS Pharma forventer at kunne lade en registreringsansøgning tikke ind til sundhedsmyndighederne for hovedkandidaten ZS-9 i andet halvår af 2015.

Acacia Pharma

Amerikansk biotekselskab, der arbejder med molekyler, man bruger efter behandling med kemoterapi, hvor patienter ofte lider af blandt andet kvalme. Acacia Pharma har fire stoffer i udvikling, hvoraf det fremmeste er i fase 3 og de tre øvrige er i fase 2.

ObsEva

Schweizisk biotekselskab, som udvikler medicin til for tidligt fødende kvinder. Selskabet blev etableret i 2012, og lægemiddelkandidaterne er ”i de tidlige stadier af klinisk udvikling,” ifølge selskabet.

Unavngiven investering

Amerikansk biotekselskab.

 Novo A/S læsser 23 mia. i pengetanken 

 Afløseren til Danmarks Forskningspolitiske Råd på plads 

Mere fra MedWatch

Fruergaard står med nøgleroller i Bruxelles: Trækker erfaringer med fra Danmark

Erfaringer fra bl.a. de danske klimapartnerskaber bliver blandt redskaberne i værktøjskassen, når Novo Nordisk-topchef Lars Fruergaard Jørgensen i den kommende tid optrapper arbejdet i en life science-sektorens centrale organer i Bruxelles. ”Jeg er blevet tændt af den intimitet og fælles vision, som vi kunne se i Danmark,” siger han til MedWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier