MedWatch

Rigmandsselskab får ny topchef

Det danske selskab Alkalon, der blandt andet har tre rigmænd som storaktionærer, får ny topchef. Stifter, aktionær og nu forhenværende adm. direktør, Bo Tandrup, fortsætter dog i selskabets bestyrelse.

Foto: Colourbox

Alkalon, der igennem flere år har arbejdet på at udvikle et generisk nikotintyggegummi, en kopi til de kendte mærker, og som nu har lanceret et produkt på syv europæiske markeder, skifter ud på direktørposten. Bo Tandrup, der har stiftet selskabet og indtil nu altså har været adm. direktør, træder et skridt ned for at give plads til Bjarne Pedersen, der bliver ny adm. direktør i Alkalon.

Bjarne Pedersen har en lang karriere bag sig, der startede i Novo Nordisk. Senere kom han til Novartis, hvor han har haft en lang række forskellige stillinger. I alt har han arbejdet 17 år i Novartis’ Consumer Health-division og har også været landechef i Novartis’ danske afdeling samt blandt andet chef for forretningsudvikling og licenser for Novartis i Nordeuropa.

”Jeg er rigtig glad for, at vi har fået Bjarne Pedersen ind. Han er langt mere erfaren, end jeg er, og derfor har det givet god mening at hyre ham som adm. direktør,” Bo Tandrup til MedWatch. Han tilføjer:

”Vores forretning har udviklet sig i to retninger, hvor vi som den ene del har det generiske nikotintyggegummi, som vi kommercialiserer igennem licensaftaler med medicinalvirksomheder. Den anden del af forretningen er en kontraktudviklingsforretning, hvor vi virker som en drug delivery-virksomhed og udvikler andre virksomheders produkter. De to dele af forretningen bidrager nogenlunde lige meget til bundlinjen, men langt størstedelen af toplinjen kommer fra vores nikotintyggegummi-forretning. Der har vi haft brug for at få en ind med en stærk kommerciel baggrund til at drive den del af forretningen,” siger Bo Tandrup.

Udover at få en bestyrelsespost får Bo Tandrup fremadrettet også titel af Executive Director for forskning og udvidelse af nye forretningsudviklende aktiviteter.

Tager kampen op med de helt store

Markedet for nikotintyggegummi er kendetegnet ved mangel på konkurrence. Medicinalgiganterne Johnson & Johnson og Novartis sidder på det globale marked, der i detailpriser er omkring 11,5 mia. kr. værd, med hhv. produkterne Nicorette og Nicotinell. Indtil videre har Alkalon lanceret sit nikotintyggegummi i syv europæiske lande, og flere forventes snarligt at komme til.

”Der er markeder nu og her, som er mere nærliggende end USA, men vi kigger bestemt også på USA. Det, man skal huske på i forbindelse med nikotintyggegummi er, at det er et forbrugerdrevet marked. I Danmark tygger vi eksempelvis mere nikotintyggegummi end i Tyskland. Men generelt er de nordeuropæiske lande attraktive markeder for os. Vi har dog også lige lanceret i Frankrig for et par måneder siden, og i løbet af året vil vi også lancere i Finland og forhåbentlig også Spanien,” Bo Tandrup.

Alkalon har samtidig et tæt samarbejde med Fertin Pharma, der er ejet af familien Bagger-Sørensen, der tilbage i 2012 solgte Dandy A/S og tyggegummi-mærkerne Dirol, Stimorol og V6 til Cadbury-Schweppes Plc. for ca. 2,6 mia. kr. Fertin Pharma producerer allerede medicinsk tyggegummi til mærkevareudbyderne og er samtidig et selskab, som Bjarne Pedersen har stort kendskab til, idet han har arbejdet der i flere år.

Kendte folk bag Alkalon

Selskabets største aktionær er seed-investoren Seed Capital, hvor Managing Partner Ulla Brockenhuus-Schack, og bestyrelsesmedlem i Alkalon, igennem Seed Capital og innovationsmiljøet DTU Symbion sammenlagt sidder med en ejerandel på lige under 50 pct. For bordenden i selskabet sidder Pál Helmich.

Bo Tandrup selv ejer lige omkring 12,5 pct. af selskabet, mens den resterende ejerandel er nogenlunde ligeligt fordelt mellem tre rigmænd. Det drejer sig om Peter Sølbeck, der er kendt for at have været forretningspartner og ven med bedrageridømte Stein Bagger samt Thor Nels Andersen, der ifølge Ekstra Bladet er nær ven med Kronprins Frederik. De to ejer en del af Alkalon igennem selskaberne Sølco ApS og Nolta Aps.

Sidst, men ikke mindst, tæller aktionærkredsen den i offentligheden forholdsvis ukendte rigmand Rasmus Forup Helmich, der blandt andet er adm. direktør i fibernetoperatøren Nianet. Hans private holdingselskab, Helmich Invest, der ifølge det seneste årsregnskab fra 2012 har en samlet gæld på blot 1,5 mio. kr., mens der er aktiver for hele 73 mio. kr., hvor af hele 60,1 mio. kr. er omsætningsaktiver.

Mere fra MedWatch

Coloplasts nye skattedetaljer viser enorme nationale forskelle - Danmark blandt de laveste skatteopkrævere

Mens Coloplast betaler godt 20 pct. i effektiv skattesats herhjemme, lægger medicoselskabet næsten 40 pct. i skatteposen af sit overskud i Frankrig, viser nye detaljerede skatteoplysninger fra virksomheden. Størstedelen af medicoselskabets ansatte arbejder i Ungarn, hvor firmaet også betaler den laveste selskabsskat på bare 15 pct, men produktionen er lagt i landet af en række andre årsager, fortæller Coloplast.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier