Lundbeck finder partner til alkohol-pille i Japan

Lundbeck har valgt Otsuka som samarbejdspartner i Japan til at markedsføre alkoholtabletten Selincro. Det giver omkring 375 mio. kr. i lommen til Lundbeck. Topchef forventer markedsentré om få år. (opdateret 12.23)
Foto: Niels Hougaard / Jyllandsposten
Foto: Niels Hougaard / Jyllandsposten

Partnerskabet mellem Lundbeck og den japanske medicinalkoncern Otsuka bliver nu udvidet. Otsuka kommer også til at hjælpe Lundbeck med markedsføringen af alkoholpillen Selincro i Japan, fremgår det af en fondsbørsmeddelelse.

Lundbeck modtager en engangsbetaling på 50 mio. euro, eller 375 mio. kr., fra Otsuka for aftalen.

Stort potentielt marked

Det anslås ifølge meddelelsen, at der i Japan er omkring 800.000 personer, som har fået stillet diagnosen alkoholafhængighed, og 8,6 mio. mennesker anslås at indtage skadelige mængder alkohol.

" I Japan anslås de medicinske omkostninger forbundet med alkoholforbrug at udgøre mere end JPY 4 billioner (ca. EUR 30 milliarder) om året, hvoraf de direkte medicinske omkostninger udgør anslået JPY 1 billion," skriver Lundbeck.

Adm. direktør Ulf Wiinberg siger til Ritzau Finans, at Lundbeck ved, at japanerne har samme alkoholproblem som resten af verden.

"Det er samtidig et af de største lægemiddelmarkeder, og ved at vi gennemfører aftalen med Otsuka, som vi i forvejen har gode samarbejdsrelationer med, så ser vi mulighed for at få det her på markedet om fire til fem år. Otsuka er lige så entusiastiske, når det kommer til Selincro, som vi er, så med deres kendskab til Japan og vores kendskab til Selincro, så føler vi, at vi har gode muligheder for at lykkes med det her," siger han.

Betalingen

Lundbeck vil finansiere udviklingsomkostningerne og har en option på fælles markedsføring af produktet i Japan. Endvidere vil Lundbeck fremstille tabletter til det japanske marked og er berettiget til royalties af salget samt salgsrelaterede milepælsbetalinger, står der i meddelelsen.

"Hvis alle milepæle i aftalen bliver opnået, vil den samlede værdi af aftalen for Lundbeck være på ca. EUR 100 mio. (ca. DKK 745 mio.), hvortil kommer royalties baseret på omsætningen i Japan," skriver det danske medicinalfirma. 

Det første japanske fase 3-studie, som ventes igangsat i løbet af 2014, står både Lundbeck og Otsuka for.

“Der er også i Japan et stort udækket behov for en effektiv behandling til reduktion af alkoholforbruget,” siger Lundbecks koncernchef Ulf Wiinberg i meddelelsen og fortsætter: “Vi har indtil videre lanceret produktet i 17 europæiske lande og  har hidtil fået positive tilbagemeldinger. Sammen med vores samarbejdspartner ser vi frem til også at føre behandlingen på markedet i Japan”.

Aftalen påvirker ikke Lundbecks forventninger.

 IRF uimponeret af Lundbeck og Novo  

 Lundbeck lancerer alkoholpille i Danmark

 Lundbecks alkoholpille i modvind 

 Sælger Lundbecks nyeste lægemidler? 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også