MedWatch

Aamund: Kompetencer frem for nationalitet

Stifter, storaktionær og bestyrelsesformand i Bavarian Nordic, Asger Aamund, ser fire grundlæggende opgaver for en moderne bestyrelse. Og så er der paralleller mellem biotek, farma og bankverdenen, lyder det.

Om bestyrelsen i danske life science-selskaber skal være international eller ej, er der mange meninger om. Asger Aamund, der sidder som bestyrelsesformand i Bavarian Nordic, mener udelukkende, at det er et spørgsmål om at have de rette kompetencer i bestyrelsen. Og de kan findes både i Danmark, USA, Sverige eller et helt fjerde land.

”Man har brug for en bestyrelse, der kan levere fire hovedelementer. Det første er, at den kan levere vision, inspiration og det, jeg kalder konstruktiv provokation. Derudover skal den kunne levere planlægning, kontrol og problemløsning. Det er ikke bundet op på, om der er tale om danskere eller udlændinge. Det har noget med kompetencer at gøre,” siger Asger Aamund i et interview med MedWatch.

Kun én udlænding

I Bavarian Nordics bestyrelse sidder der, blandt de professionelle bestyrelsesmedlemmer, kun én udlænding. Det er til gengæld heller ikke et hvilket som helst udenlandsk bestyrelsesmedlem, men derimod Gerard van Odijk, tidligere adm. direktør i kopigiganten Teva Europa.

Men når Asger Aamund ikke køber præmissen om, at en bestyrelse skal være meget international, hvilke værdier tillægger han så? Udover vigtigheden af erfaring fra det absolutte ledelsesmæssige topniveau, er der også andre elementer, der er væsentlige.

”Som videnskabelig virksomhed gælder det jo om at have en bestyrelse, som har en lignende baggrund. Bestyrelsesmedlemmerne behøver ikke være professorer alle sammen, men der skal være bestyrelsesmedlemmer, der har en international forretningsbaggrund, der skal sidde nogen med finanserfaring fra højt niveau og der skal sidde folk med erfaring fra den farmaceutiske industri, helst fra Big Pharma,” siger han.

Minder om bankerne

I MedWatchs gennemgang af bestyrelserne i de børsnoterede, danske life science-selskaber er der flere tidligere topfolk fra en række banker. Det gælder blandt andet den tidligere Nordea-topchef Thorleif Krarup, som du kan læse mere om her:

 Eks-finansboss magtfuld i life science 

 Bestyrelsesformand: Jeg stiller de dumme spørgsmål 

Og det er der måske i virkeligheden en bedre grund til, end man måske lige umiddelbart skulle forestille sig.

”I en bankbestyrelse, eller i et realkreditinstitut for den sags skyld, er det vigtigt, at der sidder folk, som har forstand på långivning, sikkerhedsstillelse etc. Det kan jo ikke nytte noget, hvis flertallet ikke har kendskab til tingene, når lånebevillingerne kommer på bordet. Derfor er det også et ufravigeligt krav, at man som biotek- eller farmaselskab har en faglig viden i bestyrelsen,” siger Asger Aamund.

Men hvordan kommer den holdning så til udtryk i Bavarian Nordics bestyrelse, og hvorfor har selskabet de bestyrelsesmedlemmer, som tilfældet nu engang er?

”Vi har både Claus Bræstrup og Anders Gersel Pedersen, som begge har en forskningsbaggrund og som derfor kan tale med (om det forskningsmæssige, red.). Så har vi Erik G. Hansen, der virkelig behersker international finans, da han bl.a. har siddet som koncernfinansdirektør i A.P. Møller Maersk og gjort det godt,” siger Asger Aamund og tilføjer:

”Derudover har vi jo bl.a. også én, der virkelig har noget industriel, farmaceutisk erfaring, nemlig Gerard van Odijk, som har et utrolig stort internationalt netværk og har en enorm forretningserfaring inden for global markedsføring af lægemidler,” påpeger han.

Har du fingeren på pulsen?

MedWatch præsenterer fredag den 15. november Medwatch Brancheanalysen 2013 på et morgenmøde i København. Du kan læse mere og tilmelde dig her.

 Bavarian overvejer kursændring

 Aamund: Mange føler stadig, de blev snydt

 Bavarian-investorer fik den forkerte historie 

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 40

Zealand Pharma hentede den seneste uge 786 mio kr. gennem en rettet emission, mens biotekselskabet Biograil hev et partnerskab med den amerikanske gigant Eli Lilly i land. Og så blev der udskrevet folketingsvalg, som fik særligt ét spørgsmål til at fylde i vælgernes bevidsthed. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier