Undersøgelse: Forskning og udvikling er i krise

De store medicinal-virksomheders forsknings- og udviklingsafdelinger er i krise. Selv om der investeres i forskning og udvikling som aldrig før, kommer der stadigt færre nye lægemidler på markedet. Samtidig risikerer medicinalvirksomhederne at blive drænet for talent.
Af Ritzau Finans

En undersøgelse fra ledelsesrådgivningsfirmaet Heidrick & Struggles viser, at tre ud af fem ledere i de store medicinalselskabers forsknings- og udviklingsafdelinger er interesseret i at bevæge sig helt væk fra laboratorierne for i stedet at varetage en kommerciel opgave for deres virksomhed.

Heidrick & Struggles' undersøgelse baserer sig på 150 ledende medarbejdere fra forsknings- og udviklingsafdelinger i sammenlagt 31 medicinalselskaber. Hovedparten af medarbejderne er ansat i medicinalvirksomheder med en markedsværdi på over 10 mia. dollar.

"Når så mange ledere vil væk fra forskningen, er det udtryk for enproblemstilling, der skal tages seriøst. Ifølge undersøgelsen finder R&D-cheferne ikke, at deres personlige udvikling og karriere får tilstrækkeligt fokus, og derfor vil de videre. Der er altså brug for at opdyrke og udvikle flere talenter for at lukke hullerne, så forskningen kan fastholde momentum til gavn for virksomhederne og de syge borgere," siger Lars Rønn, der er partner i Heidrick & Struggles i en pressemeddelelse.

Opdatering nødvendig

Han peger på, at dagens ledere i medicinalvirksomhedernes forsknings- og udviklingsafdelinger skal have opdateret deres kompetencer. Samtidig skal talentudviklingen styrkes, og der skal tilføres lederkompetencer udefra. En anden pointe er, at forsknings- og udviklingsafdelingen skal arbejde tættere sammen med sælgerne for at sikre, at forsknings- og udviklingsarbejdet i højere grad målrettes, hvad markedet efterspørger.

Særligt to medarbejderprofiler vil pynte i forsknings- og udviklingsafdelingerne. Det drejer sig om forskere, der jager nye lægemidler, men også læger med indsigt myndighedernes tilskudssystemer, så virksomhederne allerede fra det mellemste kliniske udviklingsstadie, fase 2, kan designe de rette udviklingsprogrammer for lægemiddelkandidaterne.

En undersøgelse fra den amerikanske brancheforening, PhRMA, viser med al tydelighed, at medicinalvirksomhederne har stadigt sværere ved ramme plet. Foreningens medlemmer har fra 1996 til 2010 mere end fordoblet investeringerne i forskning og udvikling til omtrent 50 mia. dollar fra mindre end 20 mia. dollar. Alligevel slipper langt færre lægemidler gennem nåleøjet hos den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA.

Hverdagens største hurdler

Hvor over 50 lægemidler blev godkendt af FDA i 1996 var tallet i 2010 faldet til 21 (rettet fra 12 til 21). Skærpede myndighedskrav til udviklingen af lægemidler og øgede krav fra betalerne, herunder sygekasser og myndigheder, har medvirket til, at omkostningerne til at udvikle et færdigt lægemiddel er vokset mærkbart til i størrelsesordenen 1 mia. dollar.

Sideløbende skønner industrien selv, at lægemidler med en samlet årlig omsætning på 133 mia. dollar rammes af patentudløb og kopikonkurrence over de kommende seks år.

For forsknings- og udviklingscheferne er hverdagens største hurdler ifølge undersøgelsen fra Heidrick & Struggles at administrere og koordinere den del af forsknings- og udviklingsarbejdet, der er lagt uden for huset. Desuden nævnes en lang række restriktioner i forhold til, hvorledes lederne allokerer deres forsknings og udviklingspenge. En tredje udfordring er at motivere medarbejderne til at nytænke.

 Biotek øger F&U-forbrug

 Analytiker revser Mercks F&U-budget

 Analyse: Prisen på at udvikle ny medicin ekstrem 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også