Direktør: Svært at bedømme Brintellix på den korte bane

Patienter prøver nogle gange både tre og fire lægemidler, før de finder noget, der virker, fortæller direktør for produktstrategi i Lundbeck, Andreas Eggert.
Foto: Lundbeck, PR
Foto: Lundbeck, PR
AF RITZAU FINANS

Lundbeck og partneren Takedas lancering af antidepressivet Brintellix kan vise sig at blive mere langstrakt, før det bliver en succes. Det vurderede JPMorgan tirsdag i en analyse, hvor det langsigtede topsalgspotentiale på 2 mia. dollar fastholdes, mens bankens analytiker til gengæld forudser en langsommere penetrering af markedet end tidligere.

Lundbeck har selv spået et topsalgspotentiale for Brintellix på 1-2 mia. dollar. På den korte bane er det imidlertid svært at sige noget om udsigterne, og Lundbeck har ikke meldt noget ud om sine ambitioner, inden midlet kommer på det amerikanske marked i begyndelsen af næste år, forklarer direktør for produktstrategi i Lundbeck Andreas Eggert.

Hvad siger patienter?

"Det vil til syvende og sidst afhænge af tilbagemeldingerne fra patienter og læger. Det, der er så særligt ved depressionsmarkedet, er, at det er et marked med væsentlige umødte patientbehov. Patienter prøver nogle gange både tre og fire lægemidler, før de finder noget, der virker," fortæller Andreas Eggert til Ritzau Finans.

Han hæfter sig ved, at Lundbecks middel har en helt ny virkningsmekanisme, hvilket selskabet håber vil give nogle behandlingsmæssige fordele. Der er i dag adskillige antidepressiver på markedet, men som tommelfingerregel responderer blot cirka omkring halvdelen af patienterne på den behandling, der er valgt.

"Så selv om et produkt Brintellix bruges som andetvalg eller tredjevalg i behandlingen, er det stadig en meget væsentlig mulighed for os," vurderer Andreas Eggert.

Bivirkninger analyseres

Lundbeck er i færd med at undersøge, om Brintellix har færre bivirkninger i form af nedsat sexlyst end andre antidepressiver. Desuden gennemføres der studier for at vise, om midlet forbedrer patienternes kognition og evne til at koncentrere sig og fokusere. Har midlet de ekstra fordele, kan det adskille antidepressivet fra de øvrige på markedet, der ofte er væsentligt billigere, fordi de ikke længere er patentbeskyttet.

Hvor hurtigt, myndighederne vil anerkende eventuelle fordele i forhold til kognition er usikkert.

"Det er et nyt felt, vi har faktisk medvirket til at øge forståelsen for dette kernesymptom på depression, så når vi har resultaterne, vil vi drøfte med myndighederne - det være sig FDA og EMA - hvordan vi inkludere de data i indlægssedlen. Men det er først, når vi har set resultaterne og diskuteret det med dem, at vi kan sige, hvordan den videre vej vil se ud," siger Andreas Eggert.

Stor usikkerhed forbundet med skøn

Topchef i Lundbeck Ulf Wiinberg har tidligere spået et topsalg af Brintellix på 1 mia. dollar, hvis ikke de kognitive forbedringer bliver del af indlægssedlen, mens salget vil kunne nå det dobbelte, hvis studierne falder godt ud. Han har dog samtidig understreget, at alle salgsskøn er forbundet med markant usikkerhed.

Fra overvægt til neutral

JPMorgans sænker i sin analyse anbefalingen af Lundbeck til "neutral" fra tidligere "overvægt", mens kursmålet blot sænkes med 2 kr. til 143 kr., hvilket fortsat efterlader et kurspotentiale på 20,5 pct. med mandagens lukkekurs på 118,70 kr. Potentialet kan dog først for alvor indfries på lidt længere sigt, vurderer JPMorgan.

"Efter den amerikanske godkendelse af Brintellix har vi genovervejet vores lanceringsforudsigelser. Vores topsalgsforventning på 2 mia. dollar fastholdes, men vi indregner en langsommere lancering end tidligere med plads til yderligere data og tilskudsforhandlinger," begrunder JPMorgan i analysenotatet.

Aktien i Lundbeck falder tirsdag 4 pct til 114 kr.

  Børshus: Lang Brintellix-opstart giver lavere anbefaling

  MedWatch-indeks: FDA-godkendelse ændrede intet 

  Storbanker hæver Lundbeck-kursmål 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også