MedWatch

Novo-chef: Finder ny kærlighed

Novo Nordisks koncern-forskningsdirektør Mads Krigsgaard Thomsen kalder i kølvandet på nye fase 3-data for Ideglira, kombinationspræparat af Victoza og Tresiba, lægemiddelkandidaten for en oplagt case til at modtage en innovationspris.

Foto: Novo Nordisk

Fordelene ved at kombinere insulin med diabetesmedicin i GLP-1-klassen har været et varmt emne ved de seneste diabeteskonferencer. Novo præsenterede fredag på den europæiske diabeteskonference i Barcelona fase 3-data fra Dual I studiet, der blandt andet ligger til grund for den europæiske markedsføringsansøgning for kombinationspræparatet Ideglira. Midlet kombinerer Novos GLP-1 diabetesmedicin Victoza med selskabets nyeste langtidsvirkende insulin, Tresiba, i en enkeltpen og til brug en gang dagligt.

Og resultaterne er fremragende, mener koncernforskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen.

"Selv om jeg elsker Victoza, og selv om jeg elsker Tresiba, så tilbyder Ideglira mere. Du tager de ting, der er dårlige ved insulin, det vil sige hypoglykæmi og vægtforøgelse, og gør det bedre. De ting, der er mindre gode ved Victoza, reducerer det også. Det giver mindre kvalme," forklarer Mads Krogsgaard Thomsen under et interview med Ritzau Finans.

Effekt og lavere vægt

Han hæfter sig desuden ved effekten på blodsukkeret. Gruppen af Ideglira-patienter fik efter 26 ugers behandling reduceret langtidsblodsukkeret, HbA1C, fra et udgangspunkt på 8,3 pct. til 6,4 pct. Til sammenligning gik gruppen af Tresiba fra et langtidsblodsukker på 8,3 pct. til 6,9 pct., og gruppen af Victoza-patienter gik fra 8,3 pct. til 7,0 pct.

Sammenlignet med Victoza har Ideglira dermed vist en statistisk signifikant fordel målt på blodsukkeret. I forhold til Tresiba viser statistikken, at det ikke er dårligere.

Ideglira medførte desuden en gennemsnitlig vægtreduktion på et halvt kilo og en 32 pct. lavere forekomst af bekræftet hypoglykæmi sammenlignet med Tresiba. Mens Victoza - som forventet - var forbundet med mindre hypoglykæmi og større vægtreduktion givet alene, men altså ikke ydede samme blodsukkerkontrol. Victozas mest almindelige bivirkning, kvalme, var desuden ikke lige så almindelig i patientgruppen, der fik Ideglira.

Sikker blockbuster

Analytiker i Sydbank, Søren Løntoft Hansen, forudser gode kommercielle udsigter for Ideglira.

"Det bliver helt sikkert en blockbuster (1 mia. dollar i årligt salg, red) på sigt. Men det er svært at sige, hvor mange gange blockbuster."

Søren Løntoft Hansen vurderer, at kombinationspræparatets egenskaber tegner meget spændende, men en del af succesen afhænger også af, hvordan produktets pris bliver.

Novos koncernforskningsdirektør mener imidlertid at have en god sag og håber, at selv de skrappe tyske sundhedsmyndigheder vil se muligheder i Ideglira.

"Hvis ikke de vil betale for det her, så vil de aldrig betale for et diabeteslægemiddel. Hvis du nogensinde skal få en innovationspræmie for et produkt, så er det her casen," siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Den europæiske pris på Victoza ligger noget lavere end i USA, og lidt højere end prisen på Tresiba, der på de fleste europæiske markeder ligger et godt stykke højere end prisen på verdens mest brugte langtidvirkende insulin, Lantus fra Sanofi. Vælger Novo at sætte prisen på Ideglira ud fra sine nuværende priser, kommer den til at ligge mellem prisen på Tresiba og Victoza.

Novo Nordisk indsendte registreringsansøgning for Ideglira til de europæiske sundhedsmyndigheder i maj. Behandlingstiden er typisk et år, så lanceringen kan, om alt går vel, løbe af stablen næste år.

I USA er Ideglira sat indtil flere skridt tilbage, efter myndighederne tidligere i år krævede langstrakte hjerte-kar-studier af Tresiba, før det kan komme på markedet. Da Tresiba er del af kombinationspræparatet betyder det, at USA forbliver forbudt område for Ideglira i flere år endnu.

Mere fra MedWatch

Eli Lilly får forlomme til fedmehåb hos FDA

Med en fast track status får medicinalselskabet Eli Lilly sænket behandlingstiden for sin registreringsansøgning hos FDA af lægemiddelhåbet Tirzepatid til omtrent seks måneder fra de normale ca. 10 måneder.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier