MedWatch

Novo-rival står over for gevaldige udfordringer

Amerikanske Eli Lilly er i en kamp mod uret. Inden for et år løber tre lægemidler, der står for 40 pct. af omsætningen, af patent. Frem mod 2017 er patentudløbet endnu større og står for 63 pct. af omsætningen. For bredt fokus og højere regulatoriske krav er blandt årsagerne.

Foto: Eli Lilly

Zyprexa er allerede røget i generikaens klør. Inden for et år er det samme tilfældet for Cymbalta, Evista og Humalog, mens tre yderligere lægemidler løber af patent i 2017.

Sådan ser billedet ud for den amerikanske medicinalgigant Eli Lilly.

Og når først de forskellige lægemidler løber af patent, går det stærkt nedad for omsætningen. Zyprexa løb af patent sent i 2011 og omsatte indtil da for 4 mia. dollar årligt. Seneste tal viser en omsætning på 568 mio. dollar i første halvår 2013, hvilket er et fald på 40 pct. i forhold til samme periode sidste år.

Top-4 løber ud

Det er heller ikke en ubetydelig patentkløft, Eli Lilly står over for. Det er således nummer 1, 2, 3 og 4 på listen over selskabets bedst sælgende produkter, der alle står til at løbe af patent.

Frem mod juni 2014 løber antidepressivet Cymbalta (2,83 mia. dollar i første halvår 2013), knogleskørhedsmidlet Evista (519,2 mio. dollar) og diabetesmidlet Humalog (1,26 mia. dollar) alle af patent. Tre lægemidler, der tilsammen stod for 40 pct. af omsætningen i første halvår 2013.

Kigger man frem mod 2017 bliver kløften kun bredere. Her løber lungekræftmidlet Alimta (1,29 mia. dollar), potensmidlet Cialis (1,04 mia. dollar) og ADHD-midlet Strattera (335 mio. dollar) ligeledes af patent. Lægger man disse til de tre førnævnte, udgør patentudløbet 63 pct. af omsætningen.

Uklar retning

Eli Lilly ser således ud til at være hårdt ramt, men det er langt fra det eneste selskab med en udfordrende udsigt.

”Det er min vurdering og mit indtryk, at det er en generel tendens, vi ser i de her år blandt mange globale medicinalselskaber. Man har haft nogle store blockbuster-midler, som løber af patent i de her år. Mange af selskaberne er ramt, og de har spredt sig meget ud til mange forskellige sygdomsområder. Det gør, at det er ret uklart, i hvilken retning selskaberne ønsker at gå,” siger Sydbank-analytiker Søren Løntoft og fortsætter:

”Det er måske også der, at problemet opstår. De satser måske lidt for bredt, og de har måske historisk set satset for bredt. Er det inden for kræft, er det inden for diabetes, eller er det inden for CNS-sygdomme? Man får en pipeline, hvor man har en relativt høj fejlmargin. Der er en relativt høj andel af midler, der ikke når igennem nåleøjet og kommer ud på markedet.”

Man er måske ikke så fokuseret som eksempelvis Novo Nordisk, der har satset rigtig meget på diabetes og bygger videre på den viden, man har inden for forskning og udvikling på det område.

”Det er store, omfattende selskaber, der er inden for mange forskellige sygdomsområder, som har haft blockbustere, der er løbet eller løber af patent, og man har ikke midlerne til at dække for de patentudløb. Ganske enkelt fordi de her selskaber ikke helt ved, hvilket ben de skal stå på, og samtidig er de regulatoriske krav blevet højnet.”

Bred satsning

Og Eli Lilly satser bredt. I 2012 brugte man 5,28 mia. dollar på F&U, mod 4,88 mia. dollar i 2010, og man har omkring 60 nye kandidater, der testes på mennesker.

Således er der både håbefulde kandidater inden for diabetes, hvor man har SGLT-2-hæmmeren empagliflozin og den langtidsvirkende GLP-1-analog dulaglutid, inden for psoriasis, hvor man har den lovende Ixekizumab, og en række inden for kræftområdet, ligesom man har satset inden for Alzheimers med det store håb solanezumab, der allerede har fejlet én gang i kliniske forsøg.

Det ser dog ikke ud til, at nogen af disse midler for alvor kan lukke kløften for Eli Lilly. Dog har selskabets GLP-1-analog dulaglutid ifølge Søren Løntoft Hansen umiddelbart potentialet til at blive et blockbuster-produkt, mens han tvivler meget på, at selskabets SGLT-2-hæmmer empagliflozin når i nærheden af en årlig milliardomsætning.

 Eli Lilly i usædvanlig patentretssag

 Lilly fastfryser lønninger og nedsætter bonusser

 Eli Lilly prøver igen med fejlslagent Alzheimers-middel

 Lilly vil have verdens bredeste diabetes-portefølje

 Her er Novo-rivalernes strategi 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier