Læger vil stoppe HPV-vaccinationer

To læger er så utrygge ved HPV-vaccinen, at de mener, den skal sættes på pause, indtil der er overblik over de alvorlige bivirkninger.
Foto: Sisse Dupont/ Jyllands-Posten
Foto: Sisse Dupont/ Jyllands-Posten
Af Malene Breusch Hansen

To danske læger er så bekymrede over alvorlige bivirkninger ved at vaccinere med HPV-vaccine, at de mener, man helt skal stoppe med at benytte den. Det skriver dr.dk.

Lægerne oplever, at vaccinen, der beskytter mod blandt andet livmoderhalskræft, gør piger syge, og de mener derfor, at vaccinen skal sættes på pause, indtil man er mere sikker på omfanget af bivirkningerne.

”Jeg har ikke lyst til at give den. Betænkelighederne vejer i øjeblikket tungere end gevinsterne,” siger Claus Werner Jensen, der er praktiserende læge i Birkerød i Nordsjælland.

Sundhedsstyrelsen fastholder

Stig Gerdes, der er praktiserende læge i Fredericia, mener at vaccinen er decideret gift for kroppen, og han har besluttet helt at lade være med at give vaccinen til flere af sine patienter.

Sundhedsstyrelsen fastholder, at vaccinationen skal være en del af børnevaccinationsprogrammet til piger.

”Effekten og bivirkningerne af de her vacciner er undersøgt meget grundigt, og vi har nøje overvåget bivirkningerne i Danmark siden 2009 og må sige, at fordelene ved vaccinen overskygger ulemperne”, siger sundhedsstyrelsens enhedschef Søren Brostrøm.

Almindelige bivirkninger som følge af vaccinen er hudirritation ved stikket, hovedpine, feber og kvalme, mens de mere sjældne tæller nældefeber og muskelsammentrækninger i luftrøret. I den mere alvorlige ende findes bivirkninger som nerveforstyrrelser, eksempelvis lammelser i arme og ben, besvimelsesanfald og allergiske reaktioner. 

Stoppet i Japan

Sundhedsstyrelsen har frem til den 26. august i år modtaget knap 800 indberetninger om mulige bivirkninger af HPV-vaccine, hvoraf 129 var klassificeret som alvorlige, og i juli havde Patientforsikringen modtaget 10 anmeldelser om skader som følge af HPV-vaccine.

Både Stig Gerdes og Claus Werner Jensen frygter dog, at der er mange flere, der oplever bivirkninger, uden at sætte dem i forbindelse med vaccinen.

Omkring 350.000 piger og unge kvinder i Danmark er blevet vaccineret med HPV-vaccinen, der bliver anbefalet i de fleste lande. I Japan har regeringen i juli angiveligt besluttet at stoppe sin anbefaling af HPV-vaccinen på grund af mulige bivirkninger.

 Roche vil bruge HPV-test mod kræft

 Regeringen afsætter millioner til vaccine

 Læge kritiseres for dobbelt interesse i HPV-vaccine

 Her er Statens Serum Instituts vaccine-pipeline

 Udenlandske giganter i kamp om danske kvinder 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også