ATP: Derfor har vi ikke investeret i Lundbeck

Porteføljeforvalter Claus Berner Møller giver her et indblik i pensionsgigantens valg og fravalg, når det kommer til investeringer i life science-sektoren.

Med betragtelige aktie-ejerandele i en lang række danske life science-selskaber, så som ALK, Ambu, Bavarian Nordic, GN Store Nord, Novo Nordisk, Coloplast, William Demant og Genmab og store økonomiske muskler er ATP en markant investeringsaktør i branchen.

MedWatch har interviewet Claus Berner Møller, der er porteføljeforvalter i ATP og bl.a. har ansvaret for pensionskassens investeringer inden for life science, om kriterierne for investeringerne, udviklingen i både Genmab og Novo Nordisk, og hvorfor ATP har valgt ikke at investere i Lundbeck.

Helst ikke patentudløb

”Det er en sektor, hvor der er mange veldrevne danske selskaber, og vi har altid været investor i mange af de selskaber,” forklarer Claus Berner Møller og fortsætter:

”Noget af det, vi kigger efter, er, hvis selskaberne har produkter, som vi tror på, kan have en salgsvækst i mange år fremover. Vi ser f.eks. helst ikke, at der kommer store patentudløb i den nærmeste fremtid.”

Er det så bl.a. årsagen til, at I ikke har investeret i Lundbeck?

”Det er bl.a. derfor, ja.”

Et spørgsmål om pris

Porteføljeforvalteren forklarer, at ATP både kigger efter kort- og langsigtede placeringer i sektoren. Men generelt er de store beholdninger som regel langsigtede.

”Alt er også et spørgsmål om pris. Det er ofte tilfældet i denne sektor, at værdien af en portefølje af produkter, som kan opretholde en form for beskyttelse i mange år fremover, undervurderes. Derfor kan man finde attraktive investeringer i denne sektor.”

Claus Berner Møller vil dog ikke udtale sig om konkrete investeringer og pensionskassens valg i den nærmeste fremtid.

”Vi udtaler os af princip ikke om, hvordan vi disponerer i fremtiden.”

Ryster ikke på hånden i forhold til Novo

Markedsværdien af ATP’s investering i Novo Nordisk, der er pensionskassens største enkeltstående placering i et dansk børsnoteret selskab, er fra ultimo 2012 til slutningen af første halvår gået fra 1,44 mia. kr. til 1,3 mia. kr. Dog er porteføljeforvalteren fortrøstningsfuld.

”Vi ryster ikke på hånden i forhold til Novo Nordisk. Der er ikke nogen tvivl, om at det ikke var optimalt, at Tresiba ikke blev godkendt i USA. Det tager også lidt af væksten ud af Novo Nordisk, ingen tvivl om det. Men de har en bred portefølje, som sagtens kan sikre væksten i de kommende år i selskabet.”

En anderledes succeshistorie er pensionskassens placering i Genmab, der i samme periode er steget fra 407 mio. kr. til 0,7 mia. kr.

”Vi har en stor investering i Genmab. Det er bl.a., fordi de laver biologiske lægemidler, der typisk nyder længere beskyttelse end til patentudløbet, de har et lægemiddel på markedet, og de har et nyt lægemiddel, der ser overordentligt lovende ud, hvor de har lavet et samarbejde med Janssen. Genmab opfylder nogle af de kriterier, som vi investerer efter. Og så har der været en turn-around-historie rent ledelsesmæssigt. Ledelse er altid en vigtig parameter.”

Beskyttelse

Der er ifølge porteføljeforvalteren ikke noget særskilt større fokus på enten biotek eller medico i forhold til pensionskassens investeringer i life science.

”Fokus er på den attraktive prisfastsættelse. Inden for medico gælder det også om at finde de selskaber, der har en eller anden form for beskyttelse i forhold til den fortsatte vækst. Enten via patenter eller via en høj grad af vedvarende innovation.”

NB Capital håndterer ATP’s investeringer i life science-selskaber uden for landet, og uden dog at ville kommentere konkrete afkast, så er Claus Berner Møller tilfreds med udviklingen på dette område.

”Det har givet et meget flot afkast siden 2008, hvor vi startede investeringen. Og vi ser stadigvæk muligheder for, at de kan gøre det godt.”

 Bør pensionskasser give biotek et boost? 

 Topchef: Genmab vedvarende profitabelt før 2017

 ATP: Rebien-forlængelse er blåstempling af pipeline

 Pensionskasse investerer i medicoselskab

 PKA-chef: ”Vi er opportunistiske” 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også