MedWatch

Bavarians koppevaccine klar til Europa

De europæiske sundheds-myndigheder har godkendt det danske biotekselskab Bavarian Nordics koppevaccine. Spørgsmålet er, om danskerne også skal benytte sig af den. Aktien springer.

Foto: PR Bavarian

I maj vendte de europæiske sundhedsmyndigheders rådgivende komité tommelfingeren opad for Bavarian Nordics koppevaccine Imvanex. Nu har selve myndigheden taget den endelige beslutning om at godkende vaccinen til det europæiske marked.

Dermed får Bavarian Nordic, som erhvervsmanden Asger Aamund er bestyrelsesformand for og større aktionær i, sit første lægemiddel på det europæiske marked. Bavarian Nordic-aktien stiger med 13 pct. på nyheden.

"Markedsføringstilladelsen repræsenterer en væsentlig milepæl for Bavarian Nordic og vores MVA BN vaccineplatform, som det er lykkedes os at føre fra tidlig forskning, gennem klinisk udvikling og frem til godkendelse, og som er grundlaget for adskillige af vores øvrige vaccinekandidater i udviklingsporteføljen," siger Anders Hedegaard, administrerende direktør i Bavarian Nordic, i en meddelelse.

Læs også MedWatchs interview med topchefen i kølvandet på godkendelsen (låst): Ny dansk vaccine i terror-beredskabet?

Allerede i USA

Imvanex er allerede solgt i stor skala til det amerikanske bioterror-beredskab. I USA kendes vaccinen under navnet Imvamune, og Bavarian Nordic har kontrakt med de amerikanske myndigheder om fortløbende levering til opretholdelse af de amerikanske beredskabslagre og om videreudvikling af en frysetørret version af vaccinen.

"Foreløbig har den franske regering offentliggjort, at Imvanex bør indgå i deres fremtidige beredskabsplan. Men vi forventer da, at andre EU-lande vil følge trop og overveje en lignende opdatering af deres beredskabsplaner, og det er vores klare mål at sikre alle grupper af borgere adgang til vacciner, som de kan tåle," siger han.

Tidligere har Statens Seruminstitut været tøvende over for at tage vaccinen i brug i Danmark, bl.a. på grund af manglende dokumentation af effekten, lød argumentet fra øverste chef Nils C. Strandberg Pedersen. Derfor er en gammel koppevaccine er blevet foretrukket af de danske myndigheder frem for Bavarian Nordics nye koppevaccine Imvanex. Om godkendelsen af Imvanex ændrer på dette er uvist.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) har tidligere fremhævet, at hun vil afvente en vaccine-godkendelse og råd fra sine rådgivere, før hun tager stilling til, om der skal  ligge en ny dansk-produceret koppevaccine på lager i tilfælde af terrorangreb med koppevirus.

 Minister afventer godkendelse af ny koppevaccine 

 Seruminstitut tøvende over for Bavarian-vaccine 

 Seruminstitut vil granske nye data om koppevaccine 

 Bavarian-middel får europæisk anbefaling 

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 47

I denne uge kom der en endelig afklaring angående Kåre Schultz’ fremtid i det israelske medicinalselskab Teva, og så annoncerede Novo Nordisk også en udvidelse af faciliteterne i Bagsværd for 5,4 mia. kr. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier