Professor: Whistleblowere skal have større beskyttelse

Ifølge dansk professor bør ansatte i medicinalindustrien, der fortæller om kritisable forhold, i langt højere grad beskyttes, og samtidig bør bøderne til branchen hæves betragteligt.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Den danske professor Peter C. Gøtzsche er ude med riven over for lægemiddelindustrien. Ifølge professoren ved Det Nordiske Cochrane Center på Rigshospitalet er der en så udpræget brug af bestikkelse, returkommission og andre former for korruption, at det er afgørende at beskytte de folk, der taler ud om kritisable forhold.

"Mange af præparaterne har meget alvorlige bivirkninger, og dem prøver virksomhederne at skjule for offentligheden. Konsekvenserne af, at ansatte ikke kan tale ud, kan være direkte dødelige for patienterne,« siger han og uddyber: »Et lægemiddel kan sælges for milliarder af dollar. Nogle gange kan det dreje sig om firmaets overlevelse, hvis nogen afslører, at virksomhedens bedst sælgende lægemiddel er farligt," siger han til Berlingske og peger på, at det kan være rentabelt for medicinalvirksomhederne at snyde, fordi bøderne er så små, at de ifølge Peter C. Gøtzsche indregnes som en markedsføringspost.

Han mener derfor, at bødestørrelserne for at fejlinformere læger og myndigheder bør hæves markant, hvorved den afskrækkende effekt bliver større for virksomhederne. Samtidig kan en del af bødebeløbet gå til whistleblowerne, der ifølge Peter C. Gøtzsche næppe får noget arbejde igen, hvis de først har røbet ulovligheder.

Transparent system

Koncernchef i Lægemiddelindustriforeningen Ida Sofie Jensen mener dog, at en whistleblower-ordning på brancheniveau er overflødig.

"Man skal huske på, at Danmark har et af de mest transparente systemer, hvad angår lægemiddelforbrug og den enkelte læges ordination af medicin. Eksemplerne på uregelmæssigheder, eller fusk om man vil, er få og små," siger hun til Berlingske.

Sundhedsordfører for Socialdemokraterne Flemming Møller Mortensen mener, at der er behov for at kigge mere bredt på whistleblower-ordninger.

"Først skal vi tage stilling til, om en whistleblower-ordning skal være praksis på områder, hvor det er vigtigt, at anmeldere ikke kommer i klemme. Lægemiddelindustrien kunne være ét område, men det vil være i en samlet vurdering af behovet på flere områder," siger han.

 Kopiproducent får historisk stor milliardbøde

 Leo Pharma indfører whistleblower-system

 Whistleblower: Genentechs praksis uetisk og ulovlig

 Whistleblowere tjener tykt på GSK-svindel 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også