MedWatch

Analyse: Sverige halser efter Danmark

En analyse foretaget af nonprofit-organisationen Øresundsinstituttet viser, at den svenske og den danske medicinalindustri har udviklet sig i to vidt forskellige retninger siden årtusindeskiftet.

Foto: Colourbox

Siden årtusindeskiftet har den svenske medicinalindustri udviklet sig i en negativ retning, mens den danske medicinalindustri har bevæget sig i en positiv retning.

Det konkluderer en ny analyse foretaget af nonprofit-organisationen Øresundsinstituttets chefanalytiker Anders Olshov.

Konklusionen falder på baggrund af især tre nøgleparametre; udviklingen i antallet af ansatte i industrien, i industriens andel af landets eksport og i midler brugt på F&U i industrien.

Svensk beskæftigelse falder

Fra 2000 til 2012 er beskæftigelsen i den svenske medicinalindustri således faldet med 43 pct. - fra 21.230 til 12.200 - mens den danske industri har øget beskæftigelsen med 61 pct. i samme periode - fra 11.560 til 18.580.

Den danske fremgang i beskæftigelsen er hovedsageligt drevet af Novo Nordisk, der således har øget beskæftigelsen i Danmark med ca. 6.000.

Den svenske medicinalindustris andel af landets samlede eksport har bevæget sig fra knap 5 pct. i 2000 til at toppe i 2009 på 7 pct., for så derefter at falde til 5 pct. i 2012.

Dansk eksportandel stiger

I den samme periode er den danske medicinalindustris andel af den samlede eksport steget fra 6 til 11 pct.

Endelig har analysen set nærmere på den svenske industris F&U-omkostninger. I Sverige er medicinalindustriens F&U fra 2001 til 2011 faldet fra 12,6 til 9,8 mia. svenske kroner, og samtidig er industriens andel af landets samlede F&U faldet fra 21,6 til 12,2 pct. I 2011 udgjorde den danske medicinalindustris F&U-omkostninger 19 pct. af landets samlede F&U-omkostninger.

Som en af hovedforklaringerne på den svenske deroute og den danske fremgang peger chefanalytiker Anders Olshov på ejerforholdene i de to industrier.

For mens der har været skfitende ejerforhold og fusioner i den svenske - mest bemærkelsesværdigt mellem svenske Astra og engelske Zeneca, så har den danske medicinalindustris udbredte fondsejerstruktur muliggjort langsigtede satsninger.

Læs hele analysen her.

 Kliniske forsøg falder fortsat i Sverige

 AstraZeneca fyrer 1.600 og omstrukturerer for milliarder

 Sverige sender milliardbeløb efter life science 

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 39

Et konsortium står til at overtage Ferrosan Medical Devices, der kan være klar til en børsnotering inden for en femårig tidshorisont. Derudover fortsætter kampen om medarbejderne i branchen, mens Novo Nordisk har indgået en ny aftale. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier