Analytiker: Lille luge er åbnet ind i Demant-forretningen

William Demant Holdings kapitalmarkedsdag torsdag og fredag i London bød på et lille kig på omkostningsstrukturerne og strømliningen af virksomheden inde bag gardinerne i den traditionelt meget tillukkede koncern.
Det vurderer analytiker hos ABG Sundal Collier, Morten Larsen, over for Ritzau Finans.
"Der bliver åbnet en luge for, at de kan begynde at tale om noget andet, end de plejer. Der bliver ikke sagt nogen tal eller noget, og de siger jo, at de ikke ved noget om størrelsen af det. Men min forventning vil nærmere være, at de langsomt begynder at adressere nogle af de issues, der er derude," siger han.
Han henviser til, at markedet "har set sig sur på aktien - ikke selskabet, men aktien," og at der er nødt til at komme lidt mere gennemsigtighed, hvis der skal rettes op på det. De spæde skridt i retning mod lidt større åbenhed til kapitalmarkedsdagen kan således blive "mere signifikante, end man lige regner med."
Skepsis i markedet
"For os, der sidder og ser på det udefra, er der nul visibilitet. Vi har jo alle sammen en forventning om, at William Demant er et fantastisk selskab og et meget veldrevet selskab. Og det er det også," siger han og fortsætter:
"Men det, de har vist, specielt i 2012, har jo ikke været spektakulært: 9 pct. rapporteret vækst i toplinjen og negativ indtjeningsudvikling. Det har ikke været spektakulært. Så man kan begynde at sætte spørgsmålstegn."
WDH-koncernens præsentationer bød på et oplæg om sammenlægninger af en række funktioner som produktion, distribution, it og lignende under et fælles enhedsnavn - DGS - hvilket skal skabe synergier og strømline en række af koncernens processer. Og det er godt nyt for markedets opfattelse af selskabets omkostningsniveau, vurderer Morten Larsen.
"Man har ikke rigtigt kunne få svar, og for første gang begynder de her - sådan for alvor - at snakke lidt mere om deres omkostningsniveauer og synergier mellem deres forretningsområder fremad. For første gang tør de røre lidt ved det," siger han.
Morten Larsen afviser, at den nye DGS-enhed, der samler en række af koncernens interne service- og supportfunktioner, skal være en restrukturering. Det er ifølge analytikeren tweaks af forretningen, og måske en accelerering af nogle programmer lidt op, men nogen større omvæltning er der ikke tale om.
Lidt utilfredshed med omkostninger
Ikke desto mindre åbner det op for, at koncernen melder noget mere konkret ud om den interne drift og de forskellige forretningers omkostninger, siger han.
"Aktiemarkedet er lidt utilfredst med deres omkostningsniveauer og den udvikling, der er i dem. Der er ingen tvivl om, at WDH selv synes, at de har en relativt stram omkostningsstyring, men samtidig kan man se, at deres marginal er gået fra 25 til 20 pct. på fem år," siger han og forklarer:
"Så længe de leverer varen, har vi godt kunnet acceptere, at der ikke var nogen visibilitet. Men ligeså snart, de ikke længere leverer varen, så vil vi jo altså gerne vide hvorfor. Og det er der, markedet er lige i øjeblikket."
Han understreger dog, at det stadig kun er er "små trin."
"Det er ikke revolutioner, der er budt på, så det er stadig baby steps. Men det er nok det, jeg synes er det mest interessante her - at nu har de åbnet for den her diskussion (om omkostningsniveauer, red.), " siger han.
Større fokus på marginer
Han henviser til, at aktien på sigt kan vinde terræn, hvis ledelsen i WDH flytter lidt større fokus mod marginerne og nævner både konkurrenten GN og Coloplast som eksempler på selskaber, der har taget kraftige kurshop de seneste år - blandt andet på stram omkostningsstyring og fokus på forbedring af marginerne.
"Aktiemarkedets vurdering af William Demant svinger utroligt meget afhængigt af, hvilket marginal du lægger ind. Så er spørgsmålet: Hvad kommer til aktiemarkedet til at lægge ind efter det her? Og der har vi (analytikerne, red.) fået lidt mere at arbejde med, og der er kommet lidt mere kød på benet, " siger han.
Han henviser til, at især produkmikset hos WDH-koncernen spiller en vigtig rolle, og at der er gode muligheder i high-end produkterne i Alta-serien.
"Hvis Alta kører rigtigt godt, og man tror på, at det er godt prissat, og at man får et bedre mix med produktet - jamen så har du en substantiel margin-driver der, " siger Morten Larsen.
Han vil desuden holde skarpt øje med koncernens nye lancering af produkter til midtersegmentet efter sommerferien - herunder prissætningen af de nye produkter, da der allerede sker en mindre kannibalisering fra midterprodukterne op til high-endprodukterne," siger han.
Samtidig er han spændt på den fremtidige udvikling i Diagnostics-afdelingen.
"Jeg tror ikke, at man skal undervurdere Diagnostics. Det er en god business, og det er nok en bedre forretning, end mange tror," siger Morten Larsen fra ABG Sundal Collier til Ritzau Finans.
WDH-chef: Et stabilt marked med hård konkurrence
Flere vækst-barrierer for høreapparat-koncerner
Branche: Kasse- og silotænkning på høreområde
ATV foreslår "nationalt laboratorium" for hørebranchen
Relaterede artikler:
Flere vækst-barrierer for høreapparat-koncerner
For abonnenter