Tablet mod husstøvmide-allergi tæt på

Det første af to afgørende fase 3-studier med en nye tabletvaccine mod husstøvmideallergi fra danske ALK kommer ud med positive resultater og åbner op for indsendelse af ansøgning om europæisk godkendelse i 2014.
Foto: ALK-Abelló / PR
Foto: ALK-Abelló / PR

En del af det største udviklingsprogram i ALK's historie nærmer sig nu enden, efter at selskabet netop har meddelt, at det første af to afgørende fase 3-studier med en nye tabletvaccine mod husstøvmideallergi, Mitizax, er afsluttet med positive resultater til følge.

MERIT-studiet mødte sit primære mål og påviser, at den nye behandling har en signifikant klinisk effekt på såkaldt allergisk rhinitis, der er allergisk betændelse i næse og øjne. De positive resultater muliggør ifølge en fondsbørsmeddelelse fra selskabet indsendelse af en ansøgning om europæisk godkendelse i 2014.

"ALK offentliggør i dag positive hovedresultater fra det pivotale MERIT-studie med ALKs tabletvaccine mod husstøvmideallergi. Resultaterne påviser, at behandlingen reducerer symptomer samt behovet for symptomdæmpende medicin betydeligt for patienter med allergisk rhinitis forårsaget af husstøvmider," skriver selskabet i meddelelsen.

Læs også: ALK-chef: "Jeg er en glad mand"

Robuste resultater

Det dobbeltblindede studie, der indeholdte 992 patienter fra 12 europæiske lande, viste samtidig, at behandlingen er veltolereret og har en god sikkerhedsprofil.

“De robuste resultater fra MERIT-studiet er et stort fremskridt i behandlingen af verdens mest udbredte allergi, som skønnes at påvirke mere end 200 mio. mennesker globalt. Tabletvacciner er en effektiv og bekvem behandling for de mange patienter, der oplever, at deres sygdom ikke er velkontrolleret,” udtaler Henrik Jacobi, Executive Vice President for R&D hos ALK.

Selv om de nye data som sagt muliggør en indsendelse i 2014, afventer ALK resultatet af det igangværende fase 3 MITRA-studie, før man indsender.

Læs også: Analytiker: Summen er større end de enkelte dele for ALK

På markedet om et par år

MITRA-studiet vurderer effekten af og sikkerheden ved tabletvaccinen ved behandling af allergisk astma forårsaget af husstøvmider. Ca. 50 pct. af alle patienter med allergisk rhinitis forårsaget af husstøvmider lider af astma. Studiet omfatter 834 patienter og har til formål at påvise, at tabletvaccinen også reducerer patienternes risici for astmaeksacerbationer.

ALK forventer at præsentere resultater fra MITRA-studiet inden udgangen af tredje kvartal 2013, ligesom partneren Merck i USA og partneren Torii Pharmaceuticals er i gang med fase 2 og 3-studier for midlet.

"Der er rigtig mange husstøvmideallergikere i verden, og antallet stiger. Med de nye resultater håber vi at kunne få den nye vaccine ud til de hårdtprøvede husstøvmideallergikere allerede om et par år. Først i Europa og siden i resten af verden," udtaler ALK's kommunikationsdirektør Martin Barlebo.

På Europas fem største markeder er ca. 1,25 mio. mennesker ifølge selskabet diagnosticeret med vedvarende, moderat til svær og ukontrolleret allergisk rhinitis forårsaget af husstøvmider.

 FDA accepterer ALK's allergi-ansøgning

 Nu gælder det USA for Jens Bager & Co.

 Topchef: ALK tager kampen op i Europa 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også