Analytiker: Novo-sag bør ikke betyde noget for kursen

Novo Nordisks aktionærer må fordøje en del negativ medieomtale fra ugens start om både en skattesag om milliarder af kroner og mulige kræftrisici ved selskabets storsælgende diabetesmiddel Victoza. Medieomtalen bør dog ikke ramme aktiekursen, mener Alm. Brand Markets.
Foto: Novo Nordisk/PR
Foto: Novo Nordisk/PR
RITZAU FINANS

Af DR1-programmet 21 Søndag fremgik det, at Skat mener at være gået glip af 5,5 mia. kr. fra medicinalkoncernen på grund af en påstået schweizisk skattemanøvre. Novo Nordisk erkender, at selskabet har flere sager kørende med Skat, men afviser, at det skulle være et udtryk for, at selskabet på nogen måde snyder i skat.

Berlingske Business skriver, at myndighederne i USA og Europa i stigende grad er bekymrede for, om diabetesmidler som Victoza kan medføre alvorlige bivirkninger, herunder øget risiko for bugspytkirtelkræft. Novo Nordisk har ikke fundet et eneste signal om, at Victoza skulle føre til øget risiko for kræft i bugspytkirtlen, fastslår selskabet.

For analytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets giver nyhederne ikke anledning til kursmæssige bekymringer vedrørende Novo-aktien.

"Vi ved, at de har verserende skattesager, og størrelsesmæssigt er det ikke noget, der chokerer taget Novos størrelse i betragtning. Det virker selvfølgelig som et enormt tal, men skal sættes i relation til Novos markedsværdi (495 mia. kr., red). Og når jeg kigger på Berlingskes artikel om Victoza, kan jeg ikke se, at der er det mindste nyt i forhold til, hvad der har været fremme af studier tidligere og de tilbagevisninger, der efterfølgende har været om, hvorfor studierne måske ikke kan bruges," siger Michael Friis Jørgensen til Ritzau Finans.

For Novo Nordisk udgør en ekstraskat på 5,5 mia. kr. cirka en fjerdedel af årets resultat målt på baggrund af 2012-resultatet. Da der er tale om en engangsbetaling bør beløbet ifølge Michael Friis Jørgensen dog nærmere sammenlignes med markedsværdien. I 2012 betalte Novo en stor ekstraregning i skat i vedrørende skattesager om transferpricing, hvilket medvirkede til at løfte den samlede skattebetaling i Danmark til 7,9 mia. kr. fra 2,8 mia. kr. året før.

Mest et imageproblem

Michael Friis Jørgensen ser mere nyhederne som et imageproblem for Novo Nordisk. Samtidig kommer artiklerne på et tidspunkt, hvor der er skabt tvivl om de fremtidige vækstudsigter, efter at de amerikanske lægemiddelmyndigheder tidligere år afviste at godkende Novos næste insulin, Tresiba, og krævede yderligere studier af eventuelle hjerte-kar-risici.

"Der hersker lidt nervøsitet om Novo Nordisks langsigtede vækstbillede, siden Tresiba blev forsinket, og det er lidt svært at se det vende her på den korte bane," siger Michael Friis Jørgensen, der har en "neutral"-anbefaling af Novo.

Nogenlunde samme opfattelse har den svenske storbank Nordea.

"Skattesagen kan give lidt  ridser i lakken på det ellers pletfri image, og det er muligt, at det også kan lægge en  dæmper på aktiekursen. Selvom DKK 5,5 mia. er mange penge, skal man dog huske, at det kun svarer til ca. 1% af markedsværdien på Novo Nordisk," skriver Nordea og uddyber:

"Skattesagen  vil sandsynligvis løbe over en lang periode og ændrer ikke ved, at vi stadig ser Novo Nordisk som en af de stærkeste investeringshistorier herhjemme. Aktien har på  det seneste klaret sig svagt og nærmer sig DKK 900, hvor der tidligere har været støtte. Det anbefaler vi, at man udnytter til at samle aktien op," skriver banken.

Aktien i Novo Nordisk er faldet 1,4 pct. til 904,50 kr. i den første times handel mandag.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også