MedWatch

Skat kræver milliarder af Novo Nordisk

Skat mener, at Novo Nordisk har værdisat patenter og produktrettigheder for lavt for at begrænse selskabets skattebetaling i Danmark, oplyser DRs 21Søndag.

Novos finansdirektør Jesper Brandgaard afviser, at koncernen snyder i skat.

Skat kræver 5,5 milliarder i ekstra selskabsskat af Novo Nordisk.

Det fremgår af DRs 21Søndag, der er kommet i besiddelse af fortrolige skattepapirer. Ifølge DR havner milliardindtægter fra blødermedicinen, storsuccesen NovoSeven og væksthormonet Norditropin, i datterselskaber i Schweiz til trods for, at ”produkterne udvikles og produceres her i landet.”

”Der er tale om et klassisk eksempel på aggressiv skatteundgåelse,” siger den schweiziske skatteekspert, Andreas Missbach fra tænketanken The Berne Declaration, til 21Søndag og på dr.dk hedder det videre, at ”21Søndag er i besiddelse af fortrolige skatte-dokumenter, der viser, at Skat er i færd med at slå hårdt ned på Novo Nordisks transaktioner med de schweiziske datterselskaber.”

Sagen handler om værdisættelsen af patenter og produktrettigheder, før Novo Nordisk har flyttet disse til Schweiz. Netop værdisættelsen afgør beskatningen i Danmark, før den lovlige udflytning af patenter. Og her mener Skat ifølge DR, at Novo Nordisk har sat værdien for lavt for at spare i skat.

Novo Nordisk bekræfter, at virksomheden har flere sager kørende med Skat, men det er normalt for en virksomhed af den størrelse:

”Det er rigtigt, vi har sager kørende med skattemyndighederne, det har vi altid. Når du er en globalt opererende virksomhed med salg i mere end 100 lande, så vil du altid have sager kørende med Skat. Vi har skattesager i Danmark og vi har flere kørende end dem, du referer til. Og vi har sager i resten af verden. Men det er ikke et udtryk for, at vi på nogen måde snyder i skat,” siger finansdirektør Jesper Brandgaard til 21Søndag.

 Bekymringer over diabetesmidler vokser 

 Novo Nordisk-direktør hopper fra 

Mere fra MedWatch

Sundhedsaktører: Se digital sundhed som en investering

Regionerne skal have økonomiske rammer til at investere i nye digitale sundhedsløsninger, hvis danskerne også i fremtiden skal kunne få behandling af høj kvalitet, lyder det fra blandt andet Dansk Erhverv og Danske Regioner.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier