
Novo A/S fortsætter den seneste tids opkøbsiver og investerer nu minimum 720 mio. kr. i det amerikanske biotekselskab Ophthotech.
Det for Novo A/S lettere usædvanlige ved denne handel er imidlertid, at de 720 mio. kr., der skal bruges til at føre amerikanernes hovedaktiv, lægemiddelkandidaten Fovista, igennem fase 3, ikke giver en aktieandel i selskabet, men derimod en uoplyst fremtidig royaltystrøm fra det potentielle lægemiddel.
”Ophthotec er et selskab, som har vist nogle helt fantastisk spændende resultater i et fase 2b-studie. Man kan sige, at det er meget usædvanligt, at en venturefond gør det her, men Novo er også et usædvanligt selskab med en bred investeringsaktivitet, der går bredere ud over det, som de fleste venturefonde kan gøre. Og det er det her et godt eksempel på,” forklarer Novo Ventures’ managing partner Søren Carlsen til MedWatch.
Hvis det holder vand
Før Novo A/S gik ind med denne investering har man gennem Novo Ventures investeret omkring 100 mio. kr. i Ophthotec.
Samtidig med de 720 mio. kr. investerer Novo A/S yderligere 288 mio. kr. sammen en række andre venturefonde, som gives mod et uoplyst antal aktier i selskabet.
Fovista er et middel til behandling af øjensygdommen våd AMD, en aggressiv form for såkaldt aldersrelateret makula degeneration.
Patienterne får i dag antistoflægemidlet Lucentis fra Roche. Ophthotec har i fase 2 vist, at hvis man kombinerer Lucentis med deres middel, Fovista, så får man en kombineret effekt, der er 62 pct. bedre end Lucentis alene.
”Det er så interessant, at det kan blive et meget stort produkt, hvis det holder vand i fase 3. Det kræver jo mange penge at gennemføre et fase 3-studie, og normalt er det uden for et biotekselskabs finansielle formåen. I det her tilfælde synes vi, at det er så interessant, at vi har valgt at støtte selskabet, så de selv kan køre videre med projektet,” siger Søren Carlsen og fortsætter:
”Vi kommer med den fulde andel i forhold til royalty-delen, og vi kommer også med langt de fleste af de 50 mio. dollar i forhold til equity-delen. Et godt stykke over halvdelen.”
Det bliver en blockbuster
Det samlede beløb, der udgør godt og vel en rund milliard, er delt op i trancher, således at selskabet i første omgang har fået tildelt 335 mio. kr. Søren Carlsen kan af fortrolighedshensyn ikke sige noget om, præcis hvor stor en aktieandel Novo sidder på, eller hvor høj en procentsats royaltystrømmen beløber sig til.
”Jeg kan dog sige, at vi selvfølgelig har en stor andel af selskabet. Pengene skal udelukkende gå til fase 3-studiet. Og så selvfølgelig at holde selskabet i gang under forløbet. Hvis alt går vel kan de gå i gang senere i år, hvor man vil udvide studiet med flere patienter og muligvis flere kombinationer,” forklarer Søren Carlsen og tilføjer:
”Det er stadigvæk et stof i klinisk udvikling, så der er selvfølgelig stadigvæk en udviklingsrisiko. Men hvis det bliver en succes, og det har som sagt vist virkelig gode fase 2-resultater, så er det et middel, der vil revolutionere behandlingen og gøre en stor forskel for de mennesker, der har sygdommen. Det bliver en blockbuster. Det er der ingen tvivl om.”
Flere scenarier
Det er ifølge Søren Carlsen endnu for tidligt at sige, hvordan man vil gribe tingene an, hvis fase 3-resultaterne er lige så stærke som fase 2-resultaterne.
”Der er flere scenarier. Et scenario ville være, at man går på børsen og faktisk videreudvikler selskabet. Et andet scenario ville være, at der kommer nogen og siger, at det ser så spændende ud, at man gerne vil købe det. Men så bliver prisen også høj. Men det er for tidligt at sige.”
Det multi-nationale fase 3-studie med næsten 1.900 patienter forventes at begynde i tredje kvartal i år.
Novo A/S køber norsk selskab for milliardbeløb
Medicinalgiganter øger venture-indsats
Mere fra MedWatch
ALK forlader Tyrkiet efter mislykket lancering: "Hvis du får en gammel karklud for dine produkter, er det en dårlig forretning"
En række forhold gjorde det umuligt for ALK at etablere en fornuftig forretning i Tyrkiet, og den danske allergikoncern forlader derfor markedet, mens den også skærer salgsstyrken i Italien og Spanien ind til benet. Strategien er i stedet at satse hårdt på markeder med større potentiale, forklarer topchef Carsten Hellmann.