Novo A/S: Ingen planer om børsnotering

Milliardopkøbet af den norske medicinalvirksomhed Xellia er foretaget med henblik på en langsigtet investering, forklarer managing partner i Novo A/S Ulrik Spork.
Foto: Thomas Picard / Stock.Xchng
Foto: Thomas Picard / Stock.Xchng
Af Ritzau Finans

Novo Nordisk Fondens investeringsselskab Novo A/S har lagt endnu et stort æg i sin investeringskurv og købt Xellia Pharmaceuticals for godt 4 mia. kr. Det sker som led i Novo A/S' kursskifte for cirka et halvt år siden, hvor ledelsen traf beslutning om i højere grad at koncentrere investeringerne om mere veletablerede virksomheder.

Xellia Pharmaceuticals er verdens førende leverandør af Vancomycin og Colostimethate Sodium til bekæmpelse af multiresistente bakterieinfektioner. Selskabet solgte sidste år antiinfektionslægemidler for 220 mio. dollar og leverede et driftsoverskud før af- og nedskrivninger på 62,5 mio. dollar. Dermed kan fremtidig vækst finansieres over driften.

"Vi synes, at det er en meget spændende virksomhed, som på en række områder har skabt sig en førerposition i de nicheområder, den er i. Det er en virksomhed, som vi er imponerede af, og som, vi tror, vil kunne udvikle sig endnu mere og endnu bedre over en længere tidshorisont, så det er vi meget interesseret i at være del af," siger managing partner i Novo A/S Ulrik Spork til Ritzau Finans.

Transformation

Xellia er udskilt fra Alpharma Inc i 2008 og er gået fra at være en underleverandør af aktive ingredienser i antiinfektionslægemidler til et fokus på færdige produkter. I pipelinen af kommende lægemidler er en række kopier af antibiotika til behandling af multiresistente bakterier.

"De har gennemgået en transformation de senere år, og har fornuftige vækstrater på deres kerneforretning. Vi tror, at med den platform, der er skabt, og med en række nye produkter, som vil kunne lanceres i de kommende år, så er det også en spændende vækstcase," forklarer Ulrik Spork.

I forvejen er Novo A/S en betydelig investor inden for life-sicience området med store ejerandele i Novo Nordisk, Novozymes og Chr. Hansen. Novo A/S har ingen planer om at børsføre Xellia.

Intet nyt på kort sigt

"Vi investerer på lang sigt, og ser de her cases som værdiskabende, ikke ved at vi exitter, men ved at vi ejer dem. Det vil sige, at vi tror på, at det afkast, vi får af den her investering, vil være en kombination af udbytter og generel værdigenerering i de underliggende aktiver," fortæller Ulrik Spork.

Sælger af Xellia er den internationale investeringsvirksomhed 3i og ledende medarbejdere. Med Novo Nordisk Fondens overtagelse vender Xellia tilbage til dansk ejerskab og får hovedkvarter København, hvor en lang række hovedkvarterfunktioner allerede udføres.

Novo A/S har fortsat en stor opkøbskapacitet, men der er ifølge Ulrik Spork næppe nye opkøb på vej på den korte bane.

"Vi er meget indstillede på at vente på, at de rigtige ting opstår, og man kan vist roligt sige, at det her har taget en hel del af vores kapacitet de seneste mange måneder. Så der er bestemt ikke noget på bedding på den korte bane. Men det er et første skridt i en meget langsigtet investeringsstrategi, som vi regner med, at vi skal effektuere på i de næste mange år," forklarer Ulrik Spork.

Overtagelsen ventes endeligt gennemført i tredje kvartal, når de konkurrenceretlige godkendelser falder på plads.

 Novo A/S køber norsk selskab for milliardbeløb

 CFO: Vi høster nu frugterne af fem års arbejde

 Novo parat til milliard-investeringer 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også