MedWatch

Analytiker: Patentudløb kan koste Lundbeck-salg fem milliarder

Lundbeck er presset på top- og bundlinje, mener analytiker, og det pres stiger. Selskabet kan ifølge ham forvente, at patentudløbene på to lægemidler isoleret set koster 5 mia. kr. på omsætningen over de kommende to år.

Foto: Lundbeck / PR

Lægemiddelsalget hos Lundbeck falder fortsat, og det vil det blive ved med fremadrettet, mener analytiker Peter Aabo fra Nordic Bioinvestor.com. Den overordnede omsætningsstigning fra første kvartal skyldes en kraftig vækst i licensindtægter fra samarbejdsaftalen med japanske Otsuka og frasalg af en mindre portefølje af lægemidler i USA.

"Presset vil stige yderligere på kort og mellemlang sigt, hvor selskabet som følge af patentudløb på eksisterende lægemidler kan forventes et omsætningsfald på 5 mia. kr. over de kommende 2 år," skriver analytiker Peter Aabo fra NordicBioInvestor. com i en analyse i Økonomisk Ugebrev.

Afhængig af nyt antidepressiv

Det er Alzheimers-medicinen Exiba og depressionsmidlet Lexapro/Cipralex, der er akilleshælen. Inden for de seneste år har Lundbeck således lanceret fem nye CNS-lægemidler Selincro, Xenazine, Sabril, Onfi og Abilify Maintena. Der går 3-4 år, før salget af Selincro og Abilify Maintena for alvor bidrager til toplinjen, mener Peter Aabo.

"Der tegner sig derfor et billede af, at Lundbeck er ekstremt afhængig af, at dets nye antidepressive håb Brintellex opnår amerikansk godkendelse til efteråret."

Det bliver dog ifølge Peter Aabo næppe muligt, at Brintellex på kort sigt kan opveje tabet af omsætning fra Exiba og Lexapro/Cipralex,  som for alvor vil ramme selskabet hårdt i andet halvår 2013 og helt frem til og med 2015. Trods den tabte omsætning bliver det dog muligt at leve op til forventningerne med en omsætning på 14,4-15,0 mia. kr. og et driftsresultat på 1,9-2,4 mia. kr.

Beregningerne fra Peter Aabo er lavet på baggrund af Lundbecks egne udmeldinger og estimater.  Det fremgår ikke, hvor meget Lundbeck selv forventer at tabe på de to lægemidler, der er truet af patentudløb.

Lundbeck lancerer alkoholpille i UK 

Nyt stort samarbejde på vej mellem Lundbeck og Otsuka? 

 

Mere fra MedWatch

Prisstigninger på medicin får hver femte til ikke at købe

Én ud af fem patienter i en ny undersøgelse har det seneste år oplevet ikke at have råd til at købe deres ellers lægeordineret medicin – blandt andet på grund af de prisstigninger, der sker som følge af, at priserne bliver forhandlet hver 14. dag.

Rekordmange danske virksomheder på sundhedsmesse i Mellemøsten

Antallet af danske life science-virksomheder, der i år deltager på messen Arab Health i Dubai, slår rekord, og det giver god mening, for messen, der skydes i gang i dag, mandag, er den vigtigste i Mellemøsten, der er blevet et yderst attraktivt eksportmarked for leverandører af blandt andet medicoteknisk udstyr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier