MedWatch

Analytiker: Patentudløb kan koste Lundbeck-salg fem milliarder

Lundbeck er presset på top- og bundlinje, mener analytiker, og det pres stiger. Selskabet kan ifølge ham forvente, at patentudløbene på to lægemidler isoleret set koster 5 mia. kr. på omsætningen over de kommende to år.

Foto: Lundbeck / PR

Lægemiddelsalget hos Lundbeck falder fortsat, og det vil det blive ved med fremadrettet, mener analytiker Peter Aabo fra Nordic Bioinvestor.com. Den overordnede omsætningsstigning fra første kvartal skyldes en kraftig vækst i licensindtægter fra samarbejdsaftalen med japanske Otsuka og frasalg af en mindre portefølje af lægemidler i USA.

"Presset vil stige yderligere på kort og mellemlang sigt, hvor selskabet som følge af patentudløb på eksisterende lægemidler kan forventes et omsætningsfald på 5 mia. kr. over de kommende 2 år," skriver analytiker Peter Aabo fra NordicBioInvestor. com i en analyse i Økonomisk Ugebrev.

Afhængig af nyt antidepressiv

Det er Alzheimers-medicinen Exiba og depressionsmidlet Lexapro/Cipralex, der er akilleshælen. Inden for de seneste år har Lundbeck således lanceret fem nye CNS-lægemidler Selincro, Xenazine, Sabril, Onfi og Abilify Maintena. Der går 3-4 år, før salget af Selincro og Abilify Maintena for alvor bidrager til toplinjen, mener Peter Aabo.

"Der tegner sig derfor et billede af, at Lundbeck er ekstremt afhængig af, at dets nye antidepressive håb Brintellex opnår amerikansk godkendelse til efteråret."

Det bliver dog ifølge Peter Aabo næppe muligt, at Brintellex på kort sigt kan opveje tabet af omsætning fra Exiba og Lexapro/Cipralex,  som for alvor vil ramme selskabet hårdt i andet halvår 2013 og helt frem til og med 2015. Trods den tabte omsætning bliver det dog muligt at leve op til forventningerne med en omsætning på 14,4-15,0 mia. kr. og et driftsresultat på 1,9-2,4 mia. kr.

Beregningerne fra Peter Aabo er lavet på baggrund af Lundbecks egne udmeldinger og estimater.  Det fremgår ikke, hvor meget Lundbeck selv forventer at tabe på de to lægemidler, der er truet af patentudløb.

Lundbeck lancerer alkoholpille i UK 

Nyt stort samarbejde på vej mellem Lundbeck og Otsuka? 

 

Mere fra MedWatch

Bavarian Nordic har fundet en amerikansk produktionspartner

Den amerikanske regering har allerede købt millioner af doser af Bavarian Nordics vaccine mod abekobber, og for at kunne honorere forventeligt mange flere ordrer fra den kant, har det det danske selskab fundet og allieret sig med en amerikansk produktionspartner, ligesom man er på udkig efter kontraktproducenter i resten af verden også.

GN vil søge om tilladelse til at sælge flagskib som otc-produkt

Dagen efter, at FDA, de amerikanske sundhedsmyndigheder, meldte sig klar med de endelige retningslinjer for salg af høreapparater i håndkøb, går GN Hearing nu i offensiven ved som det hidtil eneste danske selskab at ville søge om registrering af et af sine flagskibsprodukter - høreapparatet Jabra Enhance Plus som otc-produkt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier