Ny kolesterolpille fra Merck møder kritik

FDA har for nylig godkendt Mercks nye kolesterol-sænkende medicin. Godkendelsen har overrasket flere analytikere, og en kritiker mener ikke, at medicinen har demonstreret nogen effekt mod hjertekarsygdomme.
Foto: Niels Hougaard, Jyllands-Posten
Foto: Niels Hougaard, Jyllands-Posten

For nyligt godkendte de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, Mercks kolesterolmedicin Liptruzet - en pille, der kombinerer selskabets eget lægemiddel Zetia med den aktive ingrediens fra Pfizers storsælgende kolesterolmedicin, Lipitor.

Men en ekspert på området for hjertekarsygdomme er kritisk over for produktet, da Zetia ikke har udvist nogen mærkbar effekt i kliniske forsøg. Det skriver erhvervsmagasinet Forbes.

Steve Nissen, en hjerteekspert fra Cleveland Clinic, siger, at FDA's beslutning om at godkende medicinen ”ikke giver nogen mening”.

”Jeg finder det forbløffende efter al den kontrovers, der har været omkring ezetimiba (Zetia, red.), at FDA godkender endnu et kombinationsprodukt med et lægemiddel, som har været på markedet i et årti og ikke har en påviselig effekt på hjerte-kar-problemer,” siger han ifølge Forbes.

Først forventet i 2014

Zetia sænker den såkaldte dårlige LDL-kolesterol, dog ikke i ligeså høj grad som andre produkter på markedet, såsom Lipitor, AstraZenecas Crestor eller generiske simvastatin, skriver magasinet. Og der er ikke nogen kliniske beviser for, at Zetia kan forhindre hjerteanfald og slagtilfælde.

Et studie fra 2008 viste, at en kombination af Zetia og simvastatin ikke var i stand til at forhindre åreforkalkning bedre end det generiske middel for sig selv.

Et større studie af de samme midlers indvirkning på risikoen for hjerteanfald afsluttes i slutningen af 2014, og derfor forventede flere analytikere også, at godkendelsen af den nye kombinationspille først ville ske herefter.

Salget af både Zetia og Vytorin – en kombination af Zetia og simvastatin – er faldet markant siden det negative kliniske studie i 2008, og sidste år var salget af Vytorin faldet med en 1 mia. dollar siden 2007, skriver Forbes.

Læs hele artiklen her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også