MedWatch

Genmab-topchef: Middel kan være klar i 2016

Den superstatus, som Genmabs lægemiddelkandidat har fået, kan rykke udviklingen flere år frem. Den adm. direktør tegner linjerne for selskabet fremadrettet efter flere opløftende nyheder.

Foto: Genmab/PR

Købeivrige investorer har fra starten af året flået Genmab-aktier til sig, og torsdag stiger aktien over middag med yderligere knap 12 pct. Stigningen kom oven på det seneste døgns to markante begivenheder.

At lægemiddelkandidaten Daratumumab opnår den forjættede Break-through status af de amerikanske sundhedsmyndigheder, og at selskabets allerede markedsførte medicin Azerra viser positive data i et nyt kombinationsstudie.

Break-through statussen fra FDA gør, at udviklingen af Daratumumab mod blodkræft fra knoglemarven kan fremskyndes med ”flere år”, siger Jan van de Winkel, adm. direktør i Genmab.

”Vi har endnu ikke guidet på, hvornår vi forventer, at lægemidlet kan nå markedet, men det mest optimale scenarie er i mine øjne at kunne markedsføre det i 2016 - hvis alt går vel,” fortæller han, da MedWatch taler med direktøren.

I dialog med FDA

Han vil ikke ud med, hvornår Genmab oprindeligt forventede at kunne markedsføre Daratumumab, men flere analytikere har ifølge ham tidligere vurderet, at det uden FDA's superstatus ville være muligt i 2017 eller 2018.

"Vi skal nu indgå i aktive diskussioner med FDA. En af karakteristikkerne ved Break Through-statussen er, at virksomheder får en chance for at interagere med myndigheder i langt højere grad end normalt," siger Jan van de Winkel.

Michael Novod, medicinalanalytiker hos Nordea, vurderede tidligere på året, at markedet for multipel myeloma, som Daratumumab retter sig mod, kan vokse til 9 mia. dollar (52 mia. kr.)  i 2020.

Blåstempling af biotek

Jan van de Winkel er ovenud henrykt. De to nyheder fremtidssikrer forretningen foreløbig og blåstempler biotekselskabet over for hele verden.

”Det er en klar vidnesbyrd om, at Genmab i sandhed har kapacitet til at skabe gode lægemiddelkandidater,” siger han, da MedWatch taler med direktøren. 

Genmab-aktien runder torsdag en stigning på over 100 pct. i år til kurs 158. I 2011 var aktien helt nede i kurs 24, og selskabet har dermed gjort lidt af et comeback siden de kronede dage for mange biotekselskaber umiddelbart før finanskrisen i 2007. Om end der fortsat er langt til den tidligere top på en kurs på omkring 400.

Potent kræftmiddel

Fase-2-studiet med Azerra (Ofatumumab) kombineret med Bendamustine,  der er en almindelig form for kemoterapi, begejstrer ligeledes Jan van de Winkel.

Den samlede responsrate var 95 pct. hos patienter med tidligere ubehandlet kronisk lymfatisk leukæmi. For patienter med tilbagevendende lymfatisk leukæmi var den samlede responsrate 74 pct.

"Hvad der er mere opmuntrende er, at vi ser et meget stort antal af patienter, hvor tumoren faktisk forsvinder i både ikke-behandlede patienter (komplet responsrate, red.) og patienter, der har fået tilbagefald."

Den komplette responsrate var 43 pct. hos patienter med tidligere ubehandlet kronisk lymfatisk leukæmi, mens den for patienter med tilbagevendende lymfatisk leukæmi var på 11 pct.

"Vi håber, at vi kan bruge de data i label-diskussioner med myndighederne. Det er ikke et studie, der kan bruges til en direkte godkendelse," siger Jan van de Winkel.

Opmuntrende data fra Genmab-studie 

Kæmpe rygstød til lægemiddel-kandidat fra Genmab 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier