MedWatch

Amerikanske giganter går sammen om diabetesmiddel

To af verdens største medicinalselskaber indgår et udviklingssamarbejde om en lægemiddelklasse, som Novo Nordisk lige nu ikke har nogen produkter inden for.

Foto: colourbox

Merck og Pfizer, to af verdens største medicinalselskaber, vil fremover samarbejde om udviklingen af Pfizers potentielle diabetesmiddel, Ertugliflozin, en SLGT-2-hæmmer. De skriver de to selskaber i en meddelelse.

Samarbejdsaftalen gælder alle lande i verden undtagen Japan, og vil i første omgang indebære, at Merck bidrager til udviklingen af Ertugliflozin samt en kombination af midlet med Metformin og Januvia.

Merck betaler desuden 60 mio. dollar til Pfizer med det samme og yderligere beløb, hvis forskellige milepæle i udviklingen opnås. En eventuel omsætning - og visse udgifter - vil blive fordelt med 60 pct. til Merck og 40 pct. til Pfizer.

Novo ser ikke trussel

De to selskaber venter at indlede fase 3-studier af Ertugliflozin senere i 2013, fremgår det af meddelelsen.

SLGT-2-hæmmere virker ved at hæmme SLGT-2-transportproteinets optagelse af glukose i nyrer, hvorefter sukkeret udskilles via urinen.

En række andre medicinalselskaber, heriblandt Johnson & Johnson, Bristol-Myers Squibb og Astrazeneca i fællesskab samt Eli Lilly i partnerskab med Boehringer Ingelheim, har også SLGT-2-hæmmere i porteføljen. Kun Johnson & Johnson har hidtil opnået amerikansk markedsgodkendelse for sit produkt, Invokana, mens Astrazeneca og Bristol-Myers Squibb i 2012 - som de første - sendte deres tilsvarende pille Forxiga på markedet

Danske Novo Nordisk har dog ingen af den type produkter i pipelinen, og selskabet venter ikke, at den nye lægemiddelklasse vil æde af det danske selskabs markedsandele. Det har koncernforskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen tidligere vurderet over Ritzau Finans.

 Novo-konkurrent får godkendt ny diabetespille i USA 

Mere fra MedWatch

Novo Nordisk afsætter yderligere en milliard i fabriksbyggeri

Novo Nordisk udvider sidste års kæmpeinvestering på 17 mia. kr. med yderligere en mia. kr. til opførslen af endnu en fabrik i Kalundborg samt udvidelse af to nuværende produktionsanlæg. Omkring 420 nye stillinger ventes nu som samlet resultat.  

Evaxion sikrer sig mulighed for at rejse 100 mio dollar

Biotekselskabet Evaxion Biotech, der arbejder med udviklingen af vacciner og immunterapi baseret på kunstig intelligens, har sikret sig muligheden for at rejse 100 mio. dollar til finansieringen af selskabets drift i tider med uro på de finansielle markeder. Rettidig omhu, lyder det fra den adm. direktør.

Ny finansdirektør vil skabe forandring hos WSA

Høreapparatkoncernen WS Audiologys nye finansdirektør, Marianne Wiinholt, er den femte af slagsen siden fusionen i starten af 2019, og kun en måned inde i hendes ansættelse varsler hun store strukturelle ændringer. 

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier