Her er de mest effektive F&U-selskaber

FDA har godkendt 278 nye lægemidler siden 2003, og sidste år alene godkendte myndighederne hele 39. Se her, hvilke selskaber der tegner sig for flest af de nye lægemidler over de seneste ti år.
Foto: ERTMANN CATHRINE
Foto: ERTMANN CATHRINE

En af de vigtigste milepæle for et nyudviklet lægemiddel er at opnå godkendelse fra de amerikanske sundhedsmyndigheder FDA, og det er derfor også et godt pejlemærke for, hvordan industrien og individuelle selskaber klarer sig.

Det anerkendte amerikanske erhvervsmagasin Forbes har således set nærmere på, hvor mange nye lægemidler, der er kommet på markedet i USA over de seneste ti år, og hvilke selskaber, der står bag.

Ved hjælp ad data fra FDA’s egen InnoThink Center for Research in Biomedical Innovation har magasinet fundet frem til, at FDA har vendt tommelfingeren op for hele 278 nye lægemidler siden 2003.

J&J topper

Optællingen viser, at de samme 41 selskaber stod for 175 af de nye lægemidler, svarende til 63 pct.

Listen over selskaber med flest godkendelser toppes af Johnson & Johnson, som har fået hele 13 nye medicinske produkter godkendt af FDA siden 2003. Og generelt er det  – som man måske kunne forvente – de store multinationale selskaber, som præger listen.

På de næste pladser finder man GlaxoSmithKline (11), Novartis (10), Pfizer (10), Bristol-Myers Squibb (9) og Merck & Co. (9). I bunden af listen sniger de danske medicinalselskaber Novo Nordisk og Lundbeck sig ind med beskedne 2 godkendelser hver.

Et godt år og en lys fremtid

Og kigger man på det netop forgangne år i forhold til medicingodkendelser, er der også gode nyheder at spore for medicinalselskaberne.

I 2012 godkendte FDA således hele 39 nye lægemidler, hvilket er det højeste antal godkendelser i de seneste 16 år. Det skriver FierceBiotech, som samtidig meddeler, at flere eksperter ser det som et tegn på en ny gylden æra for forskning og udvikling i biofarma-industrien.

F.eks. anslår analytikere fra McKinsey, at 35 godkendelser årligt vil være normalen frem til 2016. I det nye årtusinds første årti lå gennemsnittet på 24 godkendelser årligt, mens det i 1990erne lå omkring 31 om året.

Men selvom det er gode nyheder for en presset industri, er det dog kun en del af historien.

McKinsey-eksperterne forudsiger nemlig også, at man vil se en nedgang i forhold til salg af disse produkter. Firmaet forventer, at topsalget af nye, innovative produkter vil falde fra omkring 900 mio. dollar i 2012 til omkring 600 mio. dollar for de produkter, som lanceres i 2015.

Læs artiklen fra Forbes og se den komplette liste over de mest effektive F&U-selskaber her.

Læs artiklen fra FierceBiotech her.

Største antal FDA-godkendelser i 16 år 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også