Ti epilepsimidler står til at miste generelt tilskud

Medicintilskudsnævnet vil have revideret tilskuddet på ti lægemidler mod epilepsi som følge af store forskelle i priserne antiepileptika.
Foto: JØRGENSEN VALDEMAR
Foto: JØRGENSEN VALDEMAR
AF BENJAMIN WERNER CHRISTENSEN

Prisforskellene på antiepileptika er store, og derfor vil Medicintilskudsnævnet vil have fjernet det generelle tilskud på ti af de dyreste lægemidler mod epilepsi. Lægerne bør forsøge med behandling af billigere medicin, inden de i givet fald igangsætter behandling med de dyrere lægemidler, mener nævnet.

Forslaget er nu sendt i høring hos flere videnskabelige selskaber og patientforeninger samt Lægeforeningen, PLO og Danmarks Apotekerforening. Det skriver Dagens Pharma.

”Overordnet set indstiller vi de billigere antiepileptika, som ofte anbefales som mulige førstevalg, til fortsat at have generelt tilskud, mens de væsentligt dyrere antiepileptika, som udelukkende anbefales som mulig supplerende behandling, foreslås klausuleret til de patienter, som vil have mest gavn af behandlingen. Vi mener, at vi med denne indstilling understøtter og styrker en rationel behandling af epilepsi,” skriver Medicintilskudsnævnet i sit forslag.

Lavt forbrug af dyr medicin

De lægemidler, som Medicintilskudsnævnet finder for dyre til generelt tilskud, er lægemidler med indhold af eslicarbazepin, lacosamid, perampanel, pregabalin, retigabin, rufinamid, stiripentol eller zonisamid. Samtidig anbefaler nævnet, at tilskuddet til lægemidler med indhold af vigabatrin og diazepam rektalvæske klausuleres.

Lundbeck markedsfører tre midler mod epilepsi, hvoraf Sabril er baseret på indholdsstoffet Vigabatrin, som står til at blive klausuleret. Men det europæiske salg står Sanofi for, mens Lundbeck har rettighederne til det amerikanske salg.

Trods forslaget påpeger nævnet, at forbruget af de dyreste lægemidler mod epilepsi er forholdsvis lavt. Tal fra Lægemiddelstatistikregistret viser, at størstedelen af epilepsipatienter i medicinsk behandling har fået mindst to andre antiepileptika enten tidligere eller samtidig, før de prøver et af de dyrere antiepileptika. Prisforskellen på antiepileptika svinger meget, og billigst er pregabalin, kendt under navnet Lyrica, med en behandlingspris på 17,54-33,18 kroner, mens rufinamid og stiripentol koster op mod 200 kroner.

 Obama vil bruge 100 mio. på at kortlægge hjernen 

 Lundbeck rykker på nye lægemidler 

 Priskrig ændrer diabetestilskud 

 Fond går i rette med Medicintilskudsnævn 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også