MedWatch

Studie: Behandling forværrer muligvis Parkinsons

Et klinisk studie viser, at lave koncentrationer af et bestemt protein kan forværre Parkinsons-patienters tilstand. Tidligere studier har ellers vist, at for høje koncentrationer af proteinet førte til sygdommen.

Foto: Polfoto

En af de mest lovende eksperimentelle teknikker til behandling af Parkinsons sygdom går ud på at reducere koncentrationen af proteinet, alpha-synuclein, i patienternes hjerner. Proteinet findes i store mængder i Parkinsons-patienter og menes at være en væsentlig grund til udviklingen af sygdommen.

Men nu har et nyt klinisk studie indikeret, at behandlinger, der virker ved at nedsætte koncentrationen af proteinet, muligvis slet ikke hjælper, men derimod fører til en forværring af sygdommen. Det skriver Bloomberg.

Forskningsresultaterne blev fremlagt på en kongres for The American Academy of Neurology i San Diego for nyligt, og de viser, at sygdommen udvikler sig hurtigere i patienter med lave koncentrationer af proteinet i hjernen.

Helt konkret viste studiet, at patienter med en genetisk disposition for en lav produktion af alpha-synuclein havde en 23 pct. større risiko for at udvikle demens. Forskerne var forbløffede over resultaterne, da de havde forventet det stik modsatte, forklarer en af forskerne, Demetrius Maragarone, til Bloomberg.

Balancegang

Tidligere studier har vist, at folk der var genetisk betingede til at producere mere af proteinet, havde en dobbelt så stor risiko for at udvikle Parkinsons sygdom. Men når man allerede lider af sygdommen, tyder det på, at lave koncentrationer af proteinet forværrer patienternes tilstand yderligere, siger han.

”Det er et protein, der formentligt er yderst vigtigt i forhold til velfungerende nervefunktioner, så for høje eller lave koncentrationer på forskellige tidspunkter kan gøre skade. Vi kan muligvis spare en masse patienter for gener og medicinalvirksomheder for at spilde deres penge på en forfejlet behandlingsstrategi,” slutter han.

Virksomheder såsom Elan Corp., Alnylam Pharmaceuticals, NeuroPhage Pharmaceuticals og Prana Biotechnology har alle forsknings- og udviklingsprojekter i de tidlige kliniske stadier, som søger at udvikle lægemidler rettet mod alpha-synuclein proteinet, oplyser nyhedskilden.

Læs hele historien fra Bloomberg her.

Mere fra MedWatch

Genmab-partner trækker sig fra samarbejde

Abbvie ønsker ikke længere at udvikle en fælles kræftkandidat med Genmab, men biotekselskabet skal stadig betale royalites af et eventuelt fremtidigt salg ved kommercialisering.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier