Teva fjerner medicin fra dødsgangen

Kopigiganten Teva vil genoptage produktionen af et lægemiddel, som tidligere er blevet brugt til henrettelser i amerikanske fængsler.
Foto: Teva Pharmaceuticals
Foto: Teva Pharmaceuticals

Teva siger, at man har planer om at genoptage produktionen af bedøvelsesmidlet propofol – et lægemiddel som er dødbringende i større doser. Det skriver Bloomberg.

Tilbage i maj 2012 annoncerede myndighederne i staten Missouri, at man ville bruge Tevas medicin i forbindelse med henrettelser i sine fængsler, pga. en mangel på andre lægemidler, der kunne bruges til dette formål.

Men selvom Teva nu genoptager produktioner og distributionen af propofol til hospitaler og sundhedsudbydere, så vil selskabet opstille procedurer, der skal sikre, at lægemidlet ikke bliver solgt til amerikanske fængsler. Det betyder bl.a., at kunder, der køber propofol, skal skrive under på, at de ikke vil sælge eller distribuere det videre til fængslerne, skriver Bloomberg.

Kun et firma tilbage

Tevas beslutning følger lignende tiltag fra selskaber, der producerer lægemidler, som potentielt kan bruges til henrettelser, såsom tyske Fresinus Kabi og danske Lundbeck.

Dermed er det amerikanske medicinalselskab Hospira den eneste tilbageværende aktør, som stadig leverer dødbringende medicin til de amerikanske fængsler og ikke har taget klart afstand fra brugen af sine produkter i henrettelser.

Det fik for nyligt Lægernes Pensionskasse, som ejede aktier i selskabet, til at bede om en redegørelse for, hvordan firmaet ville forhindre dette. Men et manglende svar fra det amerikanske selskab fik pensionskassen til at sælge sin aktiepost på 48 mio. kroner.

Læger sælger aktier i henrettelsesmedicin 

"Beslutningen sker i overensstemmelse med pensionkassens politik for socialt ansvarlige investeringer, da Hospira efter gentagne henvendelser fra pensionskassen endnu ikke har svaret på, hvilke tiltag de gør for at ændre på distributionen med henblik på at forhindre misbrug af et lægemiddel", skrev Lægernes Pensionskasse på sin hjemmeside i forbindelse med beslutningen.

Læs artiklen fra Bloomberg her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også