Producent advarer mod mavesårsmiddel til fødende

Producenten bag et middel oprindeligt godkendt til mavesår, men som bruges til at sætte fødsler i gang, advarer nu mod at bruge midlet til fødende kvinder. Sundhedsministeren går ind i sagen.
Foto: Markus Knigge / Stock.Xchng
Foto: Markus Knigge / Stock.Xchng
af KRESTEN MORTEN MUNKSGAARD

Pfizer, der står bag midlet mod Cytotec, advarer nu mod at bruge midlet til at sætte fødsler i gang.

Det sker, efter Berlingske i en serie artikler har sat fokus på de bivirkninger, midlet Cytotec har skabt hos fødende og deres nyfødte børn. Midlet er oprindelig godkendt herhjemme mod mavesår men bruges på en række af landets fødeklinikker off label til at sætte fødsler i gang - en praksis der er sket med Sundhedsstyrelsens velsignelse.

Men nu går Pfizer som i sin tid lavede de medicinske forsøg med midlet ud og advarer mod en sådan brug.

"Vi kan ikke på nogen måde anbefale, at Cytotec bruges til igangsættelse af fødsler, som det sker på flere hospitaler. Det fremgår klart af indlægssedlen, at en sådan brug kan være forbundet med bivirkninger," siger kommunikationschef Karen Torgny til avisen.

Læs også: Avis: Mavesårsmiddel mistænkes for at skade nyfødte

Styrelse holder fast

Pfizer anbefaler i stedet, at man bruger et af de midler, som er godkendt til at igangsætte fødsler eksempelvis Dinoproston (minprostin), som også produceres af Pfizer men er langt dyrere end Cytotec.

Både en af landets førende læger på området og Sundhedsstyrelsen har dog hidtil afvist, at der skulle være problemer i at bruge Cytotec off label til igangsættelse af fødsler. Og det holder styrelsens tilsynschef Anne Mette Dons fast i:

"Det kender jeg ikke begrundelsen for (at Pfizer advarer mod brugen, red.). Man skal være opmærksom på, at det er nøjagtig de samme bivirkninger, der kan komme med anden medicin, man bruger til igangsætning. Cytotec har været brugt i mange år herhjemme og i andre lande, så man kan ikke sige, at man ikke har erfaring med det. Faktisk står det på WHO's liste over "essential drugs". Også til igangsættelse," siger hun.

Minister vil se på sagen

Efter en række kritiske røster fra Folketingets ordførere vil Sundhedsminister Astrid Krag dog nu tvinge Sundhedsstyrelsen til at se på brugen af midlet.

"Derfor vil jeg også bede Sundhedsstyrelsen om at undersøge, om antallet af indberetninger fra sygehusene giver anledning til yderligere indskærpelser om, hvordan det konkrete lægemiddel bruges ude på fødeafdelingerne. Og derudover vil jeg bede Sundhedsstyrelsen holde et vågent øje med det erstatningssager, der indgives til Patientforsikringen," siger ministeren til Berlingske.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også